Új buszokat tesztelnek – jövő évtől kötelező a környezetkímélő járművek vásárlása

Kőrössy Andrea , Bíró Blanka 2018. február 01., 09:12

Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön is prioritás idén a közszállítás fejlesztése, önerőből azonban egyik város sem tudja megvásárolni a borsos árú, környezetkímélő tömegközlekedési járműveket, ezért EU-s alapokat hívnak le.

A Nagyváradon tesztelés alatt álló Aranysárkány nevű elektromos busz közel félmillió euróba kerül Fotó: Facebook/Mircea Malan

Környezetkímélő tömegközlekedési járműveket tesztel a nagyváradi városvezetés annak apropóján, hogy a nemrég kihirdetett 2018/37-es számú törvény értelmében 2019-től a helyi közszállítási vállalatok által évente megvásárolt járműveknek legalább 30 százalékát ökologikus autóbuszok, illetve trolik kell hogy kitegyék. Noha környezetvédelmi és egészségügyi szempontból a kezdeményezés egyértelműen üdvözlendő, az illetékesek mégis amiatt panaszkodnak, hogy

a korszerű járművek megvásárlása és fenntartása is igencsak költséges, nagy terhet ró az önkormányzatokra.

Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere és Viorel Pop, a helyi tömegközlekedési vállalat (OTL) igazgatója a múlt hétvégén mutatta be a sajtónak a kínai Xiamen által gyártott, Aranysárkánynak nevezett elektromos autóbuszt, amely néhány napig fog közlekedni több vonalon is a partiumi megyeszékhelyen.

„Jövő évtől kezdődően a városi tömegközlekedési járművek legalább 30 százalékának környezetkímélő meghajtásúnak kell lennie, emiatt nagyon komolyan vesszük az alternatív autóbuszok és trolik tesztelését” – idézte az Ebihoreanul.ro hírportál Mircea Mălant.

Sokallják a környezetkímélés árát

Az alpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta: egy ilyen elektromos autóbusz akár 450 ezer euróba is belekerül, és további problémának tartotta, hogy bizonyos időközönként cserélni kell az akkumulátorát, ami újabb, mintegy 200 ezer eurós kiadást jelent. „Tehát komoly fenntartási aggályok merülnek fel” – fogalmazott a nagyváradi elöljáró. Mălan azt is kifogásolta, hogy a Xiamen által gyártott, 80 férőhelyes autóbusz esetében az ár-hatékonyság arány nincs egyensúlyban, ennek alátámasztásaként azt hozta fel, hogy

a nemrég korszerűsített Tatra villamosoknak nagyjából ugyanannyi a fogyasztásuk, mint az elektromos buszoknak, de nagyobb a befogadókapacitásuk.

Mircea Mălan arra is emlékeztetett: a nagyváradi városháza idén 10 új villamos beszerzését tervezi, erre európai uniós alapokat akarnak lehívni, továbbá azt is kilátásba helyezte, hogy a magyar–román együttműködési projekt keretében vásárolnak új autóbuszokat.

A nagyváradi közszállítási vállalat eközben a lengyel Solaris gyár hibrid autóbuszát is teszteli a napokban. A hagyományos buszokhoz képest 20-30 százalékkal kevesebb széndioxid-kibocsátású Solaris valamivel olcsóbb, 300 ezer euróba kerül, de az OTL-nek egyelőre erre sincs pénze, a továbbiakban finanszírozási forrást keresnek hat ilyen autóbusz megvásárlására – írja a Bihon.ro hírportál. A hibrid autóbuszon 24 ülő- és 69 állóhely van, két külön tér van kialakítva a mozgáskorlátozottak számára, ugyanakkor igény szerint módosítani tudják a járművek belső kialakítását.

Sepsiszentgyörgyön is fejlesztik a közszállítást

A helyi közszállítás fejlesztése Sepsiszentgyörgyön is prioritás idén: Antal Árpád polgármester bejelentése szerint ennek jegyében európai uniós támogatásból vásárolnak elektromos autóbuszokat. Az elöljáró hangsúlyozta:

uniós pályázat nélkül, önerőből a város soha nem engedhetné meg magának, hogy 15-20 korszerű járművet vásároljon, hiszen ezek rendkívül drágák, így örömmel élnek a felkínált lehetőséggel.

A továbbiakban ugyanakkor igyekeznek másképp is javítani a szolgáltatás minőségét, a hatékonyabb hozzáférhetőség érdekében például módosítják a buszok útvonalát, illetve arra törekszenek, hogy a járatok gyakrabban és pontosabban közlekedjenek. Azt remélik, így egyre többen mondanak majd le arról, hogy autóval közlekedjenek a városban.

Antal Árpád közölte: a helyi közszállítási vállalat autóbuszain évente mintegy 800 ezer utazást regisztrálnak, a tömegközlekedés lehetőségével élők száma azonban ennél minden bizonnyal nagyobb, hiszen engedélyezték, hogy a nagyvállalatok saját járatokat üzemeltessenek, így alkalmazottaik azokat veszik igénybe.

A megyeszékhely készülő mobilitási terve különben éppen a városfejlesztésre szánt európai uniós alapok lehívásának a feltétele, ennek keretében elsősorban az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának csökkentésére figyelnek, fontosnak tartják ugyanakkor a tömegközlekedési útvonalak felújítását, a bicikliutak kiépítését, elektromos és hibrid buszok vásárlását, továbbá a gyalogosforgalom könnyítésére is nyújtanak támogatást. Sepsiszentgyörgy 21 millió eurót hívhat le fejlesztésre.

Az ökologikus közszállítást ösztönző 2018/37-es törvény különben az iskolai járművekre és a taxitársaságokra is vonatkozik.

Egyébként Kolozsvár lehet az első erdélyi város, ahol elektromos autóbuszokat helyeznek üzembe menetrendszerű járatokként: a városvezetés még tavaly vásárolt 11 korszerű közszállítási járművet, amelyeket a város 2018-as költségvetés-tervezete szerint idén kezdenek el használni.