Szándékosan vitték csődbe a tulajdonosok a váradi cukorgyárat a szakszervezetek szerint

Bálint Eszter 2018. január 30., 14:31

Szándékosan vitték csődbe a nagyváradi cukorgyárat a német befektetők a bojkottra szólító szakszervezetek szerint.

Fotó: AdPlayers.ro

A Diamant márkájú cukor európai uniós szintű bojkottjára szólít az Élelmiszeripari Szakszervezetek Szövetsége (FSIA), miután a német Pfeifer & Langen befektető úgy döntött, bezárja nagyváradi üzemét, de a brandet megtartja, és lengyelországi, illetve németországi gyáraiban állítja majd elő.

Az élelmiszeripari szakszervezeteknek meggyőződésük, hogy a beruházó „tudatosan idézte elő” a váradi cukorgyár csődjét, s ezért utasította el a cukorrépa-termelők vételi ajánlatát is.

„A vállalat privatizációjáig a cukorkvótákat úgy alakították, hogy azok a gyárak, amelyek nem tudták biztosítani a nekik leosztott mennyiséget, a felesleget átadták más üzemeknek, így a termelés Romániában zajlott. Ám a német tulajdonosok a magánosítás után eladták ezt a kvótát, és 2017-ben, amikor megszűnt az unió szabta mennyiség, a vállalat veszteségessé vált.

A cukorrépa-termesztők felajánlották, hogy megvásárolják a gyárat, hiszen érdekeltek a termelés folytatásában, de a Pfeifer & Langen tulajdonosai elutasították ezt,

ami miatt úgy gondoljuk, hogy tudatosan idézték elő ezt a csődöt” – idézi Dragoş Frumosut, az FSIA elnökét a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap internetes kiadása. A szakszervezeti vezető ugyanakkor úgy tudja, a német anyacég 200 millió euróval hitelezte meg a váradi gyárat, de a piacinál magasabb kamatot kért, ami miatt tovább mélyültek az anyagi gondok. „Ők visszavették a pénzüket, a vállalat pedig veszteséges maradt” – mutatott rá Frumosu.

Az élelmiszeripari szakszervezetek éppen ezért arra kérik a pénzügyminisztériumot, valamint a környezetvédelmi tárcát, hogy vizsgálják meg a váradi esetet,

az állam aktíváit kezelő hatóságtól (AAAS) pedig azt várják, hogy ellenőrizze, betartották-e a privatizációs szerződésben rögzítetteket.

Frumosu szerint más „érdekes” aspektusai is vannak a történteknek. Példaként azt említette, hogy a nagyváradi önkormányzat meg akarja vásárolni a gyár területét, amiben hatalmas ingatlanpiaci potenciál rejlik, hiszen az 1-es jelzésű országúton van, Váradnak a borsi határátkelő felőli kijáratánál. A szakszervezeti vezető furcsállja ugyanakkor, hogy az AAAS nem adott választ az FSIA-nak a magánosítási szerződésben rögzítettek betartását firtató kérdésére.

{K1}