Hivatalos a Szatmárnémeti Olimpia visszalépése – a városi sportklub viszi tovább a focihagyományokat

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. január 30., 13:17

A Szatmárnémeti Olimpia labdarúgócsapata visszalépett a Liga 2-es bajnokságból. A sportág hagyományait a városi sportklub viheti tovább.

Bezár a bolt. Újabb nagy hagyományokkal rendelkező klub tűnik el a romániai futballtérképről Fotó: Facebook/FC Olimpia Satu Mare

„Megszűnt a futball Szat­márnémetiben” – állapította meg a Krónikának keserűen Merkli István, a Szatmárnémeti Olimpia klubelnöke, miután hétfőn hivatalosan is értesítette a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a másodosztályos csapatuk visszalépéséről. A döntés már nem okoz meglepetést, hiszen a téli szünet előtt is csak nagy nehézségek árán tudták lejátszani mérkőzéseiket, a játékosok felé felhalmozott tartozásaik miatt kiszabott büntetések miatt pedig már mínusz 19 pontra „süllyedt” mérlegük a Liga 2 összetettjének utolsó helyén.

Merkli tájékoztatása szerint a klub felszámolása már nem az ő hatásköre, az a tulajdonosok feladata, hiszen a bajnokságból való visszalépéssel az adósságok nem törlődnek. „Vannak cégek, amelyek tönkremehetnek a klub által feléjük felhalmozott tartozások miatt” – vélekedett. Jómaga a sportmenedzserrel és a többi klubalkalmazottal egyetemben benyújtja a felmondását, mint ahogyan Ritli Zoltán edző is értelemszerűen távozni fog. A játékosok már korábban szétszéledtek. Vannak, akik más hazai csapatokkal írtak alá szerződést, de olyanok is akadnak, akik a romániai labdarúgásnál jóval többet fizető magyarországi harmad-, vagy a németországi negyedosztályt választották.

Ez most olyan, mint amikor egy közeli hozzátartozód meghal. De nincs mit tenni, el kell engedni. Azt nem tudom, hogy mikor lesz még egyszer Szatmáron olyan erős összetartás, hogy legyen egy ilyen erős csapat”

– jellemezte a helyzetet Merkli. Véleménye szerint a városi önkormányzat egyedül is fenn tudta volna tartani az 1921-ben alapított, a másodosztályban szereplő csapatot, „csak akarnia kellett volna”. „Többe kerül eljutni idáig” – fűzte hozzá csalódottan, aggódva amiatt, hogy hivatásos labdarúgás nélkül az utánpótlás is veszélybe kerül.

Egyedül nem ment

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere ugyanakkor lapunknak leszögezte: a megyei tanács nélkül nem tudták volna fenntartani a klubot.

Mi is két tűz közé kerültünk az adótörvény módosítása miatt. A 30 milliós mínusz után minden intézményt felszólítottunk, hogy próbálják 20-25 százalékkal csökkenteni a kiadásaikat. Ezek után nem lenne erkölcsös, ha a labdarúgásra szánt támogatást megdupláznánk.

De amúgy se tudtuk volna egyedül vinni. Még több mint 4 millió lej kellett volna, hogy a szezont befejezzük, aminek a végén a csapat ki is esett volna a másodosztályból és még az adósságok is megmaradtak volna” – ecsetelte az elöljáró.

Kérdésünkre válaszolva elmondta: azért nem kértek korábban csődvédelmet, mert végig bíztak abban, hogy a megyei tanács mégis utalni fogja a saját tagdíját. Rámutatott, az ilyen formájú támogatást a számvevőszék helytelenítette, elsősorban amiatt, mert a polgármesteri hivatallal ellentétben a megyei önkormányzatnak nem volt szabályzata a kifizetések elszámolására vonatkozóan.

Továbbvinni a hagyományt

„Erkölcsi kötelességnek éreztem viszont, hogy továbbvigyük a szatmári futballhagyományokat” – fűzte hozzá Kereskényi. A városi tanács ugyanis, mint ismeretes, labdarúgó-szakosz­tállyal bővítette a Városi Sportklubot, amely első körben az Olimpia utánpótláscsapatait veszi majd át – edzőkkel együtt –, júniustól pedig felnőtt csapatot is összeállítanak, hogy a megyei pontvadászatból felverekedjék magukat legalább a Liga 3-ba.

Úgy véli, hogy az utánpótlás-nevelés szempontjából is fontos, hogy legyen perspektívájuk a gyermekeknek, a VSK berkein belüli működéstől pedig átláthatóbb gazdálkodást is remél.

Hazardírozás nélkül mondhatom, hogy a harmadosztályt még elbírnánk”

– szögezte le a polgármester. Megjegyezte, elképzeléseik szerint helyi játékosokra és szakemberekre számítanak, és „addig fognak nyújtózkodni, ameddig a takarójuk ér”. Terveik szerint a csapat Olimpia VSK néven fog szerepelni, és továbbra is sárga-kék színekben fog futballozni.

Arról már több ízben beszámoltunk, hogy Szatmárnémeti másodosztályos labdarúgócsapata a korábbi vezetőség felelőtlen költekezéseivel halmozta fel adósságait. A visszalépés miatt a bajnokság 19 csapattal folytatódik majd, a szezonból hátralévő Olimpia-meccseket pedig rendre az ellenfelek javára írják majd 3-0-s eredménnyel.

{K1}