Jávor Pálnak állítanak emléket Aradon

Kiss Judit 2018. január 30., 11:48

Arad híres szülöttjének, Jávor Pálnak állítanak emléktáblát szerdán szülővárosában – mondta el Bognár Levente alpolgármester. A 116 éve január 31-én született filmcsillagról az Aradi Kamaraszínház is megemlékezik előadásával.

Emléktáblát helyeznek el holnap Aradon, Jávor Pál szülővárosában a filmcsillag emlékére, aki 116 évvel ezelőtt született január 31-én – mondta el a Krónika megkeresésére Bognár Levente, a város alpolgármestere. Úgy fogalmazott, a filmszínész személyiségének, örökségének ápolását célzó sorozatba illeszkedik az esemény, hiszen korábban is szerveztek már rendezvényeket Jávor Pál emlékére.

Kiderült, melyik volt Jávor szülőháza

„Mi, aradiak méltó emléket akartunk állítani Arad híres szülöttjének: a filmszínész mai szóval élve igazi sztár volt. Már születésének 100. évfordulóján szerettünk volna emléktáblát állítani, viszont az akkor még vélt szülőház tulajdonosa nem engedélyezte. Tavaly, a 115. évforduló apropóján egy szombathelyi kolléga közreműködésével utánanéztünk, melyik is volt valójában a szülőház. Jávor Pál élete ugyanis Szombathelyhez is kötődik, hiszen ott járt iskolába” – mondta az alpolgármester.

Kifejtette, az aradi anyakönyvből kiderült, hogy a filmszínész az Alsó-Molnár utca 11. szám alatt született, nem pedig a Kis-Molnár utcában, ahogy korábban tudták.

„Be kellett azonosítani az épületet, mert az idők során az utcanevek, a házszámozás is többször megváltozott. Az óvárosban található ingatlannak fele arányban az önkormányzat a tulajdonosa. A kétnyelvű, az önkormányzat által megrendelt emléktáblát 16 órakor helyezik el az épületen” – mondta az alpolgármester. Mint kifejtette, fontosnak tartja, hogy a filmszínész személyiségét bevigyék a köztudatba, az aradi románsággal is megismertessék, ezért tavaly október végén Jávor Pál-filmnapokat szerveztek: román felirattal vetítettek két Jávor-filmet, a Halálos tavaszt és a Tóparti látomást.

Bognár Levente arra is kitért, Arad együttműködik Szombathellyel Jávor emlékének ápolásában az Európai Városok Kulturális Szövetségének keretében is.

Tavaly novemberben a magyarországi városban Jávor Pálról elnevezett mozitermet avattak, ahol Feiszt György, a filmszínész szombathelyi éveit kutató levéltáros és Puskel Péter aradi helytörténész is előadást tartott.

Bognár Levente aradi alpolgármester

Az Aradi Kamaraszínház is ápolja a filmszínész emlékét

A szerdai emléktábla-avatót az Aradi Kamaraszínház megemlékezése egészíti ki, 18 órakor Éder Enikő színművész és Tapasztó Ernő színigazgató közös műsort mutat be.

Tapasztó Ernő megkeresésünkre elmondta, mivel Jávor nagyon szerette a nótát, a kor divatos slágereit éneklik el, olyan dalok csendülnek fel, mint a Lesz maga juszt is az enyém vagy a Holdvilágos éjszakán. „Jávor Pál nemcsak jó színész volt, de jól is énekelt, és a nótát mint jó színész nagyszerűen elő tudta adni. Az ő emléke előtt tisztelgünk a jubileumon ezzel az esttel. Egyébként a kamaraszínház a továbbiakban is műsorára tűzi Pozsgai Zsolt Jávor című monodrámáját Szőke Zoltán főszereplésével, az előadást 2016-ban mutattuk be” – tette hozzá Tapasztó Ernő.

A monodráma a nagyközönség számára egy eddig ismeretlen Jávor Pál-képet bontakoztat ki a filmcsillag naplójából és leveleiből. Az egyszemélyes előadásban Jávor Pált Szőke Zoltán újvidéki születésű színész alakítja.

A produkció azt mutatja be, ahogy Jávor Pál 1944-ben a nyilasok börtönébe kerül, mert nem hajlandó elárulni zsidó származású felesége tartózkodási helyét. Ezzel megkezdődik egy több hónapos kegyetlen játék élettel és halállal. Jávor kénytelen átélni, hogy azok, akik eddig imádták és szerették, most fogvatartói. Sopronkőhidára, majd Németországba hurcolják. Embertelen körülmények között tartják, kínozzák, vallatják. A magyar film csodálatos egyénisége egyik pillanatról a másikra megalázott, meggyötört ember szerepébe kényszerül, de ezt is méltósággal viseli.

{K1}

Jávor Pál naplójában megrázó őszinteséggel vall életének erről a korszakáról – ez az őszinteség az alapja a színpadi feldolgozásnak is – írta a Játéktér.ro. Hazatérte után összerakja egy színházi kritikus barátja találmányát, a videomagnó ősét, és abba próbálja elmesélni feleségének, Olgának azt, amit átélt, amin keresztülment. De arra nem számít, hogy az elbeszélés alatt újra átéli a vele történt borzalmakat.

Jávor, eredeti nevén Jermann Gusztáv Pál (Arad, 1902. január 31. – Budapest, 1959. augusztus 14.), minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár volt.

Gyakran volt partnere a filmekben Karády Katalin (hét filmben játszottak együtt, legendás volt a „Karády–Jávor páros”), de játszott a kor legnagyobbjaival, Szeleczky Zitával, Simor Erzsivel, Muráti Lilivel, Turay Idával, Tolnay Klárival is.

{K2}