Új miniszter: a kultúra gyakran a politika Hamupipőkéje

Kiss Judit 2018. január 30., 11:27

A kultúra gyakorta volt a „romániai politika Hamupipőkéje”, ő pedig tárcavezetőként a párbeszédre és átláthatóságra helyezné a hangsúlyt, mondta George Ivaşcu új művelődési miniszter.

Fotó: george_ivascu_kult_miniszter

A parlament kulturális szakbizottságai jóváhagyták George Ivaşcu miniszteri kinevezését, így a 49 éves színművész lesz a Viorica Dăncilă vezette kormány művelődési minisztere, akit a kormányzó PSD javasolt a szaktárca élére. George Ivaşcu azt nyilatkozta, a kultúra gyakorta volt a „romániai politika Hamupipőkéje”, ő pedig tárcavezetőként a párbeszédre és átláthatóságra helyezné a hangsúlyt, aktívan kommunikálna az értelmiséggel, a Román Akadémiával és az egyetemekkel is.

Ivaşcu a szakbizottsági meghallgatás során azt mondta, a szaktárca számára prioritást jelent az ágazatot érintő jogszabályok áttekintése és kiegészítése az európai törvényhozással összhangban.

Kiemelt fontosságúnak tartja a kulturális örökség szabályzatának véglegesítését, valamint a nagy egyesülés centenáriumának évében szervezett rendezvények és projektek lebonyolítását, ugyanakkor tervei szerint törvény szabályozná a hagyományos mesterségek támogatását.

A tervek közt kiemelt helyen szerepel a gyulafehérvári egyesülés múzeumának átalakítása: az intézmény a Nagy Egyesülés Országos Kutatóközpontjává alakul. Ivaşcu felsorolta, a kulturális minisztérium bekapcsolódik többek közt a Lipcsei Nemzetközi Könyvvásár, a George Enescu Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál szervezésébe, támogatja a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektet. A leendő tárcavezető szerint létrehoznák az országos kulturális egyezményt, hiszen a kultúra támogatásának a kormány prioritásai közt kell szerepelnie. Az egyezmény keretében rövid- és középtávú projektek megvalósítását javasolják,

restaurálnák a múzeumokban található kulturális és régészeti örökséget, kiemelten támogatnák a filmipart és országos szinten jobbítanák a mozihálózatot.

Ivaşcu azt is felvázolta, hogy a kulturális szaktárca együttműködik az oktatási minisztériummal az Oktatás a kultúrán keresztül elnevezésű projekt keretében, valamint a turszitikai szaktárcával a kulturális turizmus fejlesztése kapcsán.

Ivaşcu egyébként tizenegy éve irányítja a fővárosi önkormányzat által működtetett bukaresti Metropolis színházat, 2017 óta a Román Szabadkőműves-páholy tagja. 1993-ban végzett a bukaresti színház- és filmművészeti egyetemen, ugyanattól az évtől a Komédiaszínháznál , 1996-tól pedig a Caragiale-színháznál dolgozott színészként.

K. J.