Magyar óvodát indítanának Szászfenesen a magyar kormánypénzből készült épületben

Pap Melinda 2018. január 30., 10:34

Magyar óvodai csoportot indítanának a következő tanévtől a Kolozsvár alvóvárosává vált Szászfenesen. Elegendő jelentkező esetén az új intézmény a magyar kormánypénzből felhúzott épületben működne.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Több év kihagyás után ősztől újra beindítanák a magyar óvodai csoportot az ország legnagyobb községében, a Kolozsvár alvóvárosául szolgáló Szászfenesen. Megfelelő számú jelentkező esetén az óvodai csoport az új református templom melletti, a magyar kormány támogatásával felhúzott épületben működne majd, mely már idén tavasszal elkészül – mondta el a Krónikának Horváth Anna kolozsvári tanácsos.

A kincses város volt alpolgármestere meg van győződve arról, hogy összegyűl legalább egy óvodai csoportra elegendő jelentkező.

Jelenleg több mint tíz óvodáskorú gyerek beiratkozási lapja van a református egyháznál, de a katolikus egyházon és különböző fórumokon keresztül is próbálják a szászfenesi magyar lakosságot minél nagyobb arányban elérni a kezdeményezéssel"

– magyarázta. Mint mondta, azt szeretnék, ha a következő egy-két hétben összegyűlne a megfelelő számú beiratkozási kérelem, amelyekkel alátámaszthatják igényüket a Kolozs megyei tanfelügyelőségen. „Mivel ebben a pillanatban nincs magyar oktatás Szászfenesen, azt gondolom, 15 gyerekkel jóváhagyják a csoportot" – vélte a tanácsos.

Bölcsődei csoportot is szeretnének

„A helyszín adott, az épület tavasztól készen áll arra, hogy fogadja a gyerekeket, de a következő tanév kezdetétől lehet beszélni a beindításáról" – részletezte Horváth Anna.

Hozzátette, a tervről már a polgármesteri hivatallal is zajlottak előzetes egyeztetések. „Ők nyitottak arra, hogy támogassák a működési költségek rájuk eső részével a kezdeményezést” – hangsúlyozta.

Sőt, arra is lehetőség mutatkozik, hogy magyar bölcsődei csoport is induljon a községben, mivel jövő tanév elején az önkormányzat megnyitja az általa épített bölcsődeközpontot, melyhez magyar csoport is társulhat. A magyar bölcsődei csoport az óvodai csoporttal azonos helyszínen, a magyar kormány támogatásával épült ingatlanban működhetne.

Csak becslések vannak

Kérdésünkre, hogy rendelkeznek-e pontos adatokkal a szászfenesi magyar fiatal családokra vonatkozóan, Horváth Anna nemleges választ adott. Rámutatott, nehéz felmérést végezni egy olyan közösségben, ahol nem tömbben él a magyar lakosság. „De különösebb felmérés nem szükséges ahhoz, ami evidencia: Szászfenes az elmúlt évtizedben az alvóvárosává vált Kolozsvárnak, az ott lakók nagy többsége ide jár dolgozni. Ennek ellenére

az, ha a gyerek a lakhelyhez minél közelebb kerül óvodába, bölcsődébe, oktatási intézménybe, mindig előnyt jelent a szülők számára, és ezt a lehetőséget meg kell teremteni”

– indokolta a döntést Kolozsvár volt alpolgármestere. Hozzátette, a jövőre nézve jó, hogy a mostani keret alakítható, úgy vélte, egy csoportnyi óvodáskorú gyerek mindenképp össze fog gyűlni, és a beindítást követően – amikor egyre több szülő szánja majd rá magát arra, hogy ide járassa csemetéjét – növelni lehet a létszámot. Sőt, a kezdeményezők folyamatban gondolkodnak, azt remélve, hogy miután létrejön és megerősödik az óvoda, a magyar nyelvű elemi oktatásra is igény mutatkozik majd, tette hozzá Horváth Anna. Máté István szászfenesi református lelkipásztor lapunknak elmondta, csupán a népszámlálási adatokból leszűrt becsléseik vannak arra vonatkozóan, hogy mekkora igény lehet a magyar oktatásra.

Fotó: Facebook

A Kolozsvártól nyugatra fekvő, a várossal csaknem összeépült Szászfenes az utóbbi 15 évben megnégyszerezte lakosságát. A kedvezőbb ingatlanárak miatt tízezrek költöztek – többnyire Kolozsvárról – a településen felépített tömbháznegyedekbe, így Szászfenes a több mint 30 ezer lakosával ma Románia legnagyobb községe.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a községben 3300 magyar él, de számuk nagyobb lehet, mivel egy részüknek kolozsvári személyi igazolványa van.

A magyar oktatás beindítása mellett szól az az érv is, hogy az ingázók nagy száma és a zsúfolt gépkocsiforgalom miatt a közeli községből egyre nehezebb iskolakezdésre bejutni a kincses városba, sok szülő naponta órákat tölt gyerekével a forgalomban.

{K1}