Djukic a Krónikának: az udvarhelyi magyar közösség és a sportág is veszít az SZKC visszalépésével

Vásárhelyi-Nyemec Réka , Pál Gábor 2018. január 29., 19:27

„Nincs tovább: kiszállunk a bajnokságból" – jelentette be hétfőn a Székelyudvarhelyi KC kézilabdaklubja, amely alapítója és főtámogatója, Verestóy Attila szenátor elhunyta után nem talált biztosítékot a fennmaradásra.

Fotó: Veres Nándor

„Nincs tovább: kiszállunk a bajnokságból” – jelentette be hétfőn koradélután a Székelyudvarhelyi KC kézilabdaklubja. A férfiélvonalbeli bajnokság alapszakaszának negyedik helyén álló együttes közleménye alapján

alapítójuk és főtámogatójuk, Verestóy Attila elhunyta „nagy űrt hagyott” maga után, és bár az elmúlt napokban mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy megmentsék a csapatot, mégsem folyatják a pontvadászatot.

A több mint tíz éve elkezdett projekt a hazai élvonalban elért dobogós helyezésekkel és a 2015-ben elhódított Challenge Kupával teljesedett ki. Mindezt olyan körülmények között, hogy a szenátor saját tőkéből finanszírozta a működést. Tavaly nyáron olyan hírek terjedtek el a városban, hogy külföldi befektetők érdeklődnek a csapat iránt. Megkeresésünkre Verestóy Attila akkor elmondta: épp a klub sorsáról tárgyal, és amennyiben sikerül valamilyen egyezséget kötnie, akkor jelezni fogja.

Vége a csodának

Mint utólag kiderült, ez meghiúsult. A klub hétfői közleménye alapján a szenátor múlt heti halála után először a játékosokkal közölték, hogy nem tudják biztosítani az eddigi fizetéseket, ezért nem is gördítenek akadályt a távozni szándékozók elé. Ezt követően a helyi polgármesteri hivatalhoz és a környék vállalkozóihoz fordultak segítségért, továbbá a megyei tanács is próbált megoldást találni a „túlélésre”. Ezzel együtt a klub vezetősége a jelenlegi anyagi helyzetüket mérlegelve bizonytalannak ítélte meg az SZKC jövőjét.

„A fennmaradó tavaszi idény jövőképe is ködös volt, így nem lehetett más a lépés, minthogy az SZKC kiszáll a bajnokságból. Több mint egy évtizeden keresztül a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club megszámlálhatatlan közösségi érzést adott.

Hétről hétre vártuk a találkozókat, számolgattuk, miként végezhetünk előrébb, juthatunk fel a csúcsra (...) Ezt a csodát dr. Verestóy Attilának köszönhetjük. Ennek a csodának ezúttal vége”

– írja a klub.

Több, még megválaszolatlan kérdéssel kapcsolatban hétfőn megpróbáltuk telefonon elérni a klub gazdasági igazgatóját, Ladányi Kingát. Sajnos nem sikerült, így nem tudtuk meg, hogy mi lesz az utánpótláscsapatok sorsa, létre tudják-e hozni az akadémiát, van-e esély arra, hogy újból élvonalbeli együttese legyen a városnak.

Veszteség a sportágnak

„Végig bíztunk abban, hogy szponzorok és a helyi önkormányzat támogatásával folytatni tudjuk" – mondta lapunknak Andrei Mihalcea. Az SZKC válogatott jobbszélsője érdeklődésünkre rámutatott, hogy

egészen mostanáig ők sohasem érzékelték, hogy bármilyen probléma lenne a klubnál, a velük szembeni vállalásokat mindig betartották.

Úgy vélekedett, hogy már csak az alapító emlékére is jó lett volna folytatni az Udvarhelyen elkezdett projektet, de mivel a klub támogatására nemet mondtak, a játékosok is gyorsan szétszélednek.

Emlék. Andrei Mihalcea 2015-ben a Challenge Kupa serlegével Fotó: Archív

„Holnapra kiderül, hogy hova fogok pályázni. Nagyon szomorú helyzet, de nincs mit tennünk” – jegyezte meg. Sajnálatosnak tartja, hogy minden építkezésük kárba veszett, azt sem tudja még, hogy mi lesz az akadémiájukban nevelkedő több mint száz ifjú kézilabdázó sorsa.

Ez egy nagyon szomorú nap. Szörnyen kár azért, ami történt. Lezárult egy szép fejezet Székelyudvarhely sporttörténelmében, és ki tudja, hogy mikor lesz még egy ilyen”

– sajnálkozott Vlad Caba is. A csapatot hét esztendőn át irányító edző a Krónikának rámutatott, hogy szerinte a helyi önkormányzatnak kötelessége lenne a város társadalmi életéhez tartozó sporttevékenységet is támogatnia. „Mikor fognak megint Európa-szerte ismét Udvarhelyről hallani?" – utalt Caba az irányításával elhódított Challenge Kupára.

A csapat volt szakvezetője rámutatott, Verestóy Attila sokat harcolt annak érdekében, hogy a klub ne csak tőle függjön, és külső támogatást szerezzen. Úgy tudja, hogy Magyarországról remélt segítséget.

„Én már nem vagyok ott, ezért nem tudom, hogy mi történik, de nem hiszem el, hogy nem lehetett megoldást találni arra, hogy legalább a csapat egy részét megőrizve végigvigyék a szezont, és aztán nyáron új lehetőségek után nézni" – fűze hozzá Caba.

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság zágrábi döntőjéről épp visszatérő Dragan Djukic, a csapat jelenlegi edzője is érthető sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, rámutatva, hogy az idei szezonra egy nagyon jó keretet állítottak össze, amely ráadásul kiváló formában várta a téli szünet utáni folytatást. „Voltak némi pénzügyi problémák a klubnál, de azt gondoltam, hogy megoldódnak. Ilyen döntésre nem számítottam" – ismerte el. Ő is megerősítette, hogy

magyarországi kormánytámogatást reméltek, ám azt mint utólag kiderült, kizárólag utánpótlás-nevelésre lehetett volna használni.

Szerinte az SZKC visszalépésével veszít a helyi magyar közösség és a sportág is. Abban biztos, hogy játékosai találnak maguknak új csapatot, saját jövőjéről pedig annyit mondott: egyelőre lerója kegyeletét Verestóy Attila temetésén, és úgy véli, hogy neki, mint „kapitánynak”, utolsóként kell elhagynia a süllyedő hajót.