A prefektus szerint „atipikus, kényes” hely Hargita megye – a belügyi államtitkár nem így gondolja

Hírösszefoglaló 2018. január 29., 15:54

Hargita megye nem „atipikus”, hanem egy megye Romániában, amelyikben etnikumtól függetlenül román állampolgárok élnek – jelentette ki hétfőn Dan Mihai Chirică rendőrparancsnok, a belügyminisztérium prefektusokkal való kapcsolattartásért felelős államtitkára.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa Fotó: Barabás Ákos

Az Agerpres beszámolója szerint Dan Mihai Chirică hétfőn Hargita megye prefektusi hivatala mérlegének bemutatásán vett részt. Ez alkalomból Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa megköszönte azt a figyelmet, amellyel a belügyi tárca foglalkozik ezzel az „atipikus, kényes megyével”.

Ön azt állította, hogy ez egy atipikus megye. Nem az. Ez Románia egyik megyéje, mindannyian román állampolgárok vagyunk, magyar etnikumúak vagy más etnikumúak, de ne felejtsük, hogy román állampolgárok vagyunk.

Mindannyian vállvetve kell dolgoznunk ennek a megyének és országunknak, Romániának a fejlődése érdekében” – felelte az államtitkár a prefektus szavai hallatán.

A gyűlésen részt vevő Hargita megyei tanácselnök,

Borboly Csaba arról tájékoztatta a belügyi tárca illetékesét, hogy jó az együttműködés a prefektusi hivatallal.

Ugyanakkor támogatását kérte abban, hogy tegyék törvény által lehetővé a mezőgazdasági gépekkel való közlekedést a közutakon, ugyanis a gazdáknak nehézséget okoz megközelíteni hegyvidéken levő földjeiket.