„Két sör között” írt programostul is megszavazza az RMDSZ az új román kormányt

Rostás Szabolcs 2018. január 29., 15:10

Megszavazza az RMDSZ a Viorica Dăncilă vezette kormány beiktatását, holott a szövetség több vezetője kemény kritikát fogalmazott meg a leendő kabinet programjával kapcsolatosan.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szövetség képviselőházi és szenátusi frakciójának hétfői együttes ülését követően bejelentette, az alakulat bizalmat szavaz az új balliberális kormánynak a délutáni parlamenti szavazáson. A politikus elmondta, megvizsgálták a kormányprogramot, és számba vették, hogy a jelenlegi politikai helyzetben milyen más alternatívák kínálkoznának, illetve hogy elő tudnának-e állni az ellenzéki alakulatok egy „komolyan vehető” javaslattal.

Kelemen hozzátette, miután a kormányprogram gyakorlatilag nem változott, „nehéz lenne megindokolni”, miért nem szavazza meg az RMDSZ harmadszorra is a hatalmon lévő pártok kormányát, miután támogatta a Sorin Grindeanu és a Mihai Tudose vezette kabineteket is.

Ki kormányozna, ha nem ők? Adunk mi is egy esélyt a szavazatainkkal a kormány megalakulásához” – nyilatkozta újságíróknak Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke egyébként ugyanazzal a szóhasználattal élt, mint Klaus Johannis államfő, aki Viorica Dăncilă kormányfőjelölt kinevezésekor úgy fogalmazott: ad még egy esélyt a balliberális koalíciónak. Kelemen Hunor hétfőn emlékeztetett, a PSD–ALDE-koalíciónak a parlamenti aritmetika alapján többsége van a törvényhozásban, tíznél több szavazattal rendelkezik a kormányalakításhoz, ugyanakkor más javaslat nem érkezett a kormányalakításra.

A szövetségi elnök ugyanakkor bejelentette, kedden reggel újabb egyeztetésre ül össze a két frakció. Az ülésen többek között arról is döntés születik, hogy folytatja-e az RMDSZ a koalíciós pártokkal kötött parlamenti együttműködést.

Az RMDSZ álláspontja azért érdekes, mert az alakulat vezetői a hétvégén elmarasztalóan nyilatkoztak a Viorica Dăncilă vezette leendő kormány programjáról. Kelemen Hunor a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) alapításának tizenötödik évfordulója tiszteletére Marosvásárhelyen, szombaton este tartott születésnapi rendezvényen elismerte, hogy nem olvasta az új kormányprogramot, Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke azonban arról tájékoztatta, hogy a dokumentum olyan, „mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között”.

{K1}

Később Porcsalmi Bálint a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a kormányprogram több fejezetét más programokból ollózták össze copy-paste módszerrel, innen-onnan összegyűjtött gondolatokat vetettek papírra egymás után. Bírálta a dokumentumot Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője is, aki az RFI rádiócsatornának hétfőn elmondta: a Dăncilă-kabinet kormányprogramja tele van szerkesztési hibákkal, amelyeket véleménye szerint minél hamarabb korrigálni kell. A nagyváradi politikus azt is kifogásolta, hogy csak egy fél mondatos utalás található a programban a decentralizációról, továbbá azt is helytelenítette, hogy a PSD félévente lecseréli a miniszterelnököt.