Egyre bizonytalanabb a Iaşi–Marosvásárhely-autópálya sorsa

Szucher Ervin 2018. január 29., 13:48

Újabb visszalépés történt a Iaşi–Marosvásárhely-autópálya megvalósítása ügyében: az útügyi infrastruktúrát kezelő országos társaság szerződést bontott az egyik tervezőcéggel. A civilek felháborítónak nevezik a döntést.

A mostani intézkedés további évekkel késleltetheti a Iaşi-t Marosvásárhellyel, azaz Moldvát Erdéllyel összekötő autópálya (kék csíkkal) megépítését Fotó: Krónika

Minősíthetetlen, felháborító, amit tesz az útügyi infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) – jelentette ki a Pro Infrastructura Egyesület ügyvezetője, Ionuţ Ciurea azt követően, hogy

az állami hatóság szerződést bontott azzal a céggel, amelynek aktualizálnia kellett volna az A8-as autópálya Marosvásárhely–Gyergyóditró-szakaszát.

A romániai infrastruktúra fejlesztését lépésről lépésre monitorozó civil szervezet közleményben tiltakozott a CNAIR legújabb döntése ellen. Az egyesület szerint a szerződésbontással újabb visszalépés történt, amely további évekkel késleltetheti a Iaşi-t Marosvásárhellyel, azaz Moldvát Erdéllyel összekötő autópálya megépítését.

{K1}

„Mindenki azt kérte a CNAIR illetékeseitől, hogy vonják vissza a szerződést felfüggesztő döntésüket, erre ők felbontották a szerződést. Így az A8-as pálya számára a 2018-as, történelmi év egy újabb elveszített esztendőt jelent” – szögezik le az infrastruktúra fejlesztését szívükön viselő civilek.

A szervezet jogászai szerint könnyen megeshet, hogy a szerződésbontásért a CNAIR tetemes kártérítést fog fizetni az előtanulmány bővítésével megbízott Search Corporationnek.

Amint arról beszámoltunk, az útügyi infrastruktúrát kezelő országos társaság azok után hátrált meg, hogy a számvevőszék és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) érdeklődni kezdett, miért kell a meglévő előtanulmányt kibővíteni. A Pro Infrastructura Egyesület képviselői szerint ahelyett, hogy az állami hatóság megmagyarázta volna, hogy a tíz évvel ezelőtt megrendelt tanulmány elavultnak számít, inkább lemondott az új tanulmány megrendeléséről.

Fotó: Facebook/Mirela Cimpoi

Lapunknak nyilatkozva Ionuţ Ciurea, a közúti infrastruktúra fejlődését követő Pro Infrastructura Egyesület ügyvezetője teljesen érthetetlennek, minősíthetetlennek és katasztrofálisnak nevezte a CNAIR döntését. Szerinte a hatóságok ezzel nem oldottak meg semmit, mert a gondok ugyanazok maradtak: újabb és bővebb előtanulmány nélkül lehetetlen lesz megszerezni a környezetvédelmi engedélyt.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a CNAIR vezetőinek így sokkal kényelmesebb: ha nem dolgoznak, nem törik a fejüket a megoldásokon, nem tévednek. Így nem piszkálja őket a DNA, nem vonja kérdőre a számvevőszék, ráadásul a busás fizetéseiket is megkapják.

Méghozzá a mi pénzünkből” – nehezményezte Ciurea.

Áthúzott tervek. Idén biztosan nem lesz előrelépés az A8 ügyében Fotó: Pro Infrastructura Egyesület

Kérdésünkre, hogy a CNAIR célja nem pont az, hogy teljes visszavonulót fújjon, miközben a volt szállítási miniszter Marosvásárhelyt Brassó és Bákó érintésével, 180 kilométeres kerülővel kötné össze Iaşi-sal, Ionuţ Ciurea nem tudott válaszolni.

„Megítélésem alapján ez a bákói variáns csak mese habbal. Arra még vázlatos előtanulmány sem létezik, nemhogy részletes. Inkább az az érzésem, hogy a CNAIR vezetői nemcsak buták, semmirekellők is, akik szemrebbenés nélkül hazudoznak össze-vissza” – tette hozzá.  

{K2}

Amint beszámoltunk róla, alig két héttel ezelőtt közös memorandumot fogadtak el Jászvásáron a tíz éve térképre helyezett, ám mindmáig el nem kezdett Iaşi–Marosvásárhely-autópálya megvalósításáért.

A szállítási minisztérium államtitkára, Cătălin Bălan és a CNAIR aligazgatója, Mariana Capră belátták, a sztráda megépítésére lehívható uniós alapok ugyan még mindig Románia rendelkezésére állnak, azonban a tíz évvel ezelőtt elkezdett és legalább hét esztendeje megfeneklett projektet nem tudni, ki és mikor fogja kimozdítani a holtpontról.