Rostás Szabolcs 2018. január 28., 22:34

Revideálás vagy jópofáskodás?

Az teljesen átjön a nyilatkozatból, hogy az RMDSZ elnöke, valamint a dokumentumot átböngésző ügyvezető elnök úgy véli, a szöveget kapatos állapotban állították össze egyesek, illetve hogy szerintük a mezőgazdasági minisztérium olyan hely, amely nemigen alkalmas kormányprogramok kidolgozására. 

Mármost tételezzük fel, a szövetség vezetőinek fricskája előkészítette a terepet annak érdekében, hogy az alakulat felülvizsgálja a kormányzó PSD-vel a 2016-os választások után a parlamenti együttműködésről kötött megállapodást, és ennek a revideálásnak az első lépése az, hogy az RMDSZ nem szavazza meg a Viorica Dăncilă vezette kormányt. Tulajdonképpen a protokollumban rögzített pontok kiértékelése is ezt diktálná.

Ha ugyanis mérleget vonunk, egyértelmű, hogy jottányit nem sikerült előrelépni a kisebbségi jogok, az anyanyelv vagy a közösségi szimbólumok használata tekintetében, az erdélyi autópálya-építés továbbra is csak araszolgat, azt pedig senki sem gondolhatja komolyan, hogy az amúgy a megállapodásban is szerepelő minimálbér-emelés az RMDSZ érdeme. (Mint ahogy a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapítási folyamatában is jobbára közvetítői szerep jutott a szövetségnek, miután erről személyesen Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg Liviu Dragnea PSD-elnökkel). 

Ehelyett a PSD leszavazta az anyanyelvhasználati küszöb tíz százalékra történő csökkentését, valamint a március 15. hivatalos romániai ünneppé nyilvánítását célzó indítványt. A PSD-vel kötött megállapodás tehát eddig semmit nem hozott az erdélyi magyar közösség konyhájára, ezért épp itt az ideje felülvizsgálni, újratárgyalni vagy éppenséggel semmisnek nyilvánítani.

Ehelyett egyáltalán nem lepődnénk meg azon, ha az RMDSZ honatyái hétfőn az együttműködés mindenféle sikertelensége és kudarca ellenére megszavaznák az új balliberális kormányt, ahogy tették azt a Grindeanu- vagy a Tudose-féle kabinettel. Ez esetben viszont felmerül a kérdés, hogy miként lehet támogatni egy olyan kormánypártot, amelynek fungálása közepette nem haladnak előre a romániai magyarok ügyei, ráadásul amelynek a programja egy év alatt többször is változik, legutóbb történetesen úgy, mintha sörözés közben módosítanák.

Tapasztalatunk szerint ezt is ki lehet magyarázni. Például azzal, hogy magyar politikuspalánták előtt akartunk poénkodni egy jóízűt.

{K1}