Pro Urbe díjat kérnek közösségüknek a sepsiszentgyörgyi román tanácsosok

Bíró Blanka 2018. január 28., 14:58

A sepsiszentgyörgyi Pro Urbe-díj odaítélésének a szabályzatát módosítanák a román tanácsosok. Rodica Pârvan szociáldemokrata önkormányzati képviselő a legutóbbi tanácsülésen jelezte, január közepén iktatták az erre vonatkozó beadványukat.

Rodica Pârvan Fotó: Facebook/Rodica Parvan

Emlékeztetett, tavaly arra hivatkozva utasították vissza a módosító javaslatukat, hogy azt túl későn terjesztették be. Két változatot is javasolnak: vagy ítéljenek oda évente négy díjat, mint korábban, és abból egyet kapjon a román közösség jelöltje, így tükrözve a lakossági számarányt, vagy pedig adjanak két díjat – egyet magyar, másikat a román kitüntetettnek.

Nevesítették a jelöltjüket is. Mint kiderült, kitartanak a tavalyi mellett:

szerintük Ioan Cucu ortodox lelkészt az elmúlt évben méltatlanul mellőzték.

Amint arról már a Krónikában is beszámoltunk, immár ötödik éve zajlik a vita Sepsiszentgyörgyön a Pro Urbe díjak odaítélése miatt, mert a románok képviselői szerint esélyük sincs, hogy jelöltjük megkapja az elismerést. Sepsiszentgyörgy önkormányzata már több mint húsz éve, 1997 óta díjazza azokat a személyiségeket, akik önzetlenül, „taps nélkül” tesznek a városért, a közösségért.

2014-ig négy – három magyar és egy román – személy kaphatta meg a díjat minden évben, aztán ezen változtattak, és már csak egy, közösségért tevékenykedő sepsiszentgyörgyi polgár veheti át az elismerést. A díjat hagyományosan a Szent György Napok alkalmával, április végén adják át.