Nyugdíjba vonul Parászka Miklós, a Csíki Játékszín vezetője

Krónika 2018. január 28., 13:42

Nyugdíjba vonul Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója – jelentette be Facebook-oldalán az intézmény.

Parászka Miklós Fotó: Veres Nándor

„Kedves közönség! Kedves pályatársak! Színházigazgatói pályám véget ért, nyugdíjba vonulok. Köszönöm a lelkesítő és megtisztelő figyelmet, illetve a közös játékot” – írta a bejegyzésben az intézményvezető.

Amint a rendező Wikipédia-oldalán olvasható, Parászka Miklós szakmai tanulmányait 1974 és 1978 közt végezte a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, színész szakon. Ugyanebben az évben színésznek szerződött a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához, a későbbi Harag György Társulathoz, amely 1993-ban az ő igazgatása alatt vette fel alapító vezetője nevét. A nyolcvanas évek második felétől kezdett rendezni.

1987-től a társulat művészeti vezetője, majd művészeti igazgatója, 2000-ig. 1990–1996 között a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem tanára.

1998-ban néhány szatmári, vásárhelyi színésszel és frissen végzett, lelkes fiatalokkal megalapította a Csíki Játékszínt, Csíkszereda városi színházát.

2000-ig párhuzamosan igazgatta a csíkszeredai és szatmárnémeti társulatot, ebben az időszakban a két színház testvérszínházként működött, társulataik is nagy átfedést mutattak, miközben a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának alkalmazott rendezője is volt. 2000-ben lemondott a szatmárnémeti igazgatásról (néhány évig még a színház főrendezője, majd alkalmazott rendezője), és a Csíki Játékszín mellett döntött, őt követte Fülöp Zoltán szatmári színész is.

Csíkban erős társulatot, jól működő bérletrendszert épített ki, igazgatása alatt a szintén alapítónak számító – az eleinte önálló, jól szervezett társulat nélkül működő játékszínben több szerepet is vállaló – vásárhelyi színészről, a 2001-ben elhunyt Hunyadi Lászlóról nevezték el a Játékszín Stúdióját.