Az RMDSZ elnöke szerint „két sör között” írták a Dăncilă-kormány programját

Rostás Szabolcs 2018. január 28., 12:26

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt sugallja, hogy a román balliberális koalíció vezetői enyhén illuminált állapotban állították össze a Viorica Dăncilă vezette leendő kormány programját.

Kovács Péter volt Miért-elnök, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Kelemen Hunor szövetségi elnök a Miért rendezvényén Fotó: Bereczky Sándor

A szövetségi elnök a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) alapításának tizenötödik évfordulója tiszteletére Marosvásárhelyen, szombaton este tartott születésnapi rendezvényen meglehetősen elmarasztalóan és lekezelően beszélt a Dăncilă-kabinet programjáról. Román hírügynökségi jelentések szerint beszédében Kelemen Hunor elismerte, hogy nem olvasta az új kormányprogramot, Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke azonban arról tájékoztatta, hogy a dokumentum olyan, „mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között”.

Olvasta valaki a kormányprogramot? Tudom, hogy Bálint olvasta, és elmondta nekem, hogy olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között.

A jövő héten döntés születik erről a kormányprogramról, és fontos lenne, ha ti is véleményt mondanátok róla. Nagyon örülnék, ha holnap reggel elolvasnátok ti is, és hétfő reggelig elmondanátok nekünk a véleményeteket” – idézte Kelemen Hunornak a Miért tagjaihoz intézett szavait a Mediafax és az Agerpres hírügynökség.

{K1}

A szövetség elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ csak a kabinet programjának és névsorának közzététele után, a jövő hétfőn dönt arról, bizalmat szavaz-e Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelöltnek. Az új kormány miniszterjelöltjeit január 29-én hallgatják meg a parlament szakbizottságai, majd aznap várhatóan a plénum is szavaz a kabinet beiktatásáról. Több román ellenzéki politikus úgy nyilatkozott a napokban, hogy az RMDSZ szavazatai nélkül nem lenne meg a PSD–ALDE-koalíció többsége a kormány megalakulásához.