Szerethető kulturális centrummá vált az egy éve működő sepsiszentgyörgyi Művész Mozi

Kiss Judit 2018. január 25., 22:46

Filmújdonsággal, közönségtalálkozóval, koncerttel, könyvbemutatóval és kedvezményes jegyárakkal ünnepli egyéves születésnapját a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi a hétvégén. A filmszínház programfelelőse a Krónikának úgy nyilatkozott, elégedettek a hiánypótló mozi első évével.

Fotó: Vargyasi Levente

Mint mondta, a filmszínház lendülettel vág neki második évének is, leszűrik az elmúlt esztendő tapasztalatait, hiszen már körvonalazódni látszik, milyen filmeket kedvel a közönség, mit tartsanak műsoron, mire figyeljenek. „Természetesen szeretnénk növelni a nézőszámot, továbbra is szerethetővé, olyan kulturális centrummá akarjuk tenni a mozit, ami eddig is volt: a vetítéseken kívül könyvbemutatókat, számos kulturális rendezvényt tervezünk” – mondta a programfelelős.

Nagyon népszerűek a magyar filmek

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat működtette, a Cityplex cég szakmai vezetésével fenntartott filmszínház megnyitása hiánypótló volt egy évvel ezelőtt, hiszen a 21. században a mozizás alapvető szórakozási forma, és míg nem volt filmszínház Sepsiszentgyörgyön, sokan Brassóba jártak, hogy az új filmeket megtekintsék – fejtette ki Lázár-Prezsmer Endre.

„Örvendetes, pozitív eseménynek számított a város életében, hogy megnyílt a filmszínház. Az első hónapban 6500 fős rekordnézőszámot jegyeztünk, folyamatosan arra törekszünk, hogy minél színesebb, változatosabb programot kínáljunk a közönségnek. Hetente 10-15 filmet vetítünk a két moziteremben, a 80 férőhelyes, a nagy nevettetőről elnevezett Chaplin Teremben többnyire amerikai filmek, közönségsikerek várják a nézőket. A 76 férőhelyes Fellini Teremben inkább művészfilmek, nem amerikai alkotások láthatók” – mondta el a programfelelős.

Hozzátette, a legtöbb Romániában bemutatott premierfilmet a szentgyörgyi moziban is láthatja a közönség.

Egy év elmúltával az a tapasztalatunk, hogy a magyar szinkronos, feliratos filmek iránt sokkal nagyobb az érdeklődés, mint a román felirattal ellátottak iránt.

Most már törvényileg is engedélyezett a magyar szinkronos vetítés Romániában, a szabály a szentgyörgyi önkormányzat kezdeményezésére lépett életbe nemrég. Ennek az a feltétele, hogy ugyanazt a filmet román felirattal vagy szinkronosan is levetítsük, ezt természetesen eddig is megtettük és ezután is így lesz” – mutatott rá Lázár-Prezsmer Endre.

Lázár-Prezsmer Endre Fotó: Facebook/Osonó Színházműhely

Kitért arra is, hogy a szentgyörgyi moziban nagyon népszerűeknek bizonyulnak a magyar filmek, körülbelül 7 ezer jegy kelt el, és mintegy 30 magyar alkotást vetítettek egy év alatt, ide tartoznak a Filmtettfeszt keretében vagy a Balassi Intézettel közösen szervezett, A magyar film 120 éve sorozat keretében ingyenesen vetített alkotások is. A programfelelős azt is elmondta, a csodakancáról szóló Kincsem című film volt a legnépszerűbb, 4 ezren váltottak rá jegyet, de Enyedi Ildikó most Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmjét is kedvelte a közönség, folyamatosan igény van rá, így fogják még vetíteni. Szintén kedvelték a nézők a Brazilok vagy a Kojot című új magyar filmeket.

Úgy tűnik, hogy a közönség határozottan igényli a magyar filmeket. Ezzel szemben sajnos a román filmek iránt nem ilyen nagy az érdeklődés, bár sok új hazai alkotást elhozunk a moziba

. Ezeket inkább a művészfilmek kedvelői, a filmklubrajongók nézik meg. Egyébként országos szinten is csökkent az elmúlt évben a román filmek nézettsége, és ez nálunk is érzékelhető. Például az Octav című, 2017-es filmet megkaptuk magyar felirattal, és történtek már kísérletek arra, hogy elkészüljön román filmek magyar feliratozása, viszont általában itt az a tendencia, hogy a román filmek iránt lanyhább az érdeklődés” – mondta a programfelelős.

Hozzátette, a román kultúra napja alkalmából tematikus hétvégét szerveztek, több napon keresztül vetítettek újabb és régebbi román filmeket, de sajnos kevesen jöttek moziba, viszont a magyar kultúra napja alkalmából szervezett tematikus programok többnyire telt házasak voltak.

Születésnapi hétvége a Művész Moziban

„Nagy sikernek örvendett a mozi Orange-szerda kezdeményezése, ilyenkor kedvezményesen lehet jegyet váltani: egyet fizet és egy ingyenjegyet kap a néző. Az egyébként, hogy egy év alatt mintegy 42 ezren jöttek el a moziba, fedezte a költségek 96 százalékát: a filmek után befizetendő adókat, a forgalmazóknak járó százalékokat, az alkalmazottak fizetését” – mondta a programfelelős.

Hozzátette, a hétvégi születésnapi rendezvénysorozatot több eseménnyel színesítették: az Evilági zenekar Evilági: Zenerege című koncerten lép fel, amelyet a Székelyföldi Legendárium A Rétyi Nyír, Babba Mária, A táltos asszony című rajzfilmjeinek vetítésével kötnek egybe. Bemutatják Dancs Árpádnak, a mozi egyik lelki-szellemi támogatójának MoziMániáim – A sepsiszentgyörgyi mozizás története című kötetét, ugyanakkor kiállítás nyílik a szerző moziplakát-gyűjteményéből.

A jubileumi hétvégére időzítették Antal Nimród A Viszkis című filmjének bemutatóját, közönségtalákozót tartanak Ambrus Attilával, a Viszkissel a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Helyi alkotók dokumentumfilmjeit is újra láthatja a közönség a hétvégén: Vargyasi Levente Tehenesek, valamint Vörös T. Balázs és Filep Farkas Emlékmű helyett című alkotását, ezenkívül éjjeli mozizásra: a kalandfilmek, illetve művészfilmek éjszakájára is várják a nézőket. A Művész Mozi hétvégi programja a filmszínház Facebook-oldalán található.