Oláh Zsanett: eredményesen működnek a Magyar Nemzeti Kereskedőház erdélyi képviseletei

MTI 2018. január 25., 16:29

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) erdélyi regionális képviseletei már több mint 2000 magyar érdekeltségű vállalkozással alakítottak ki együttműködést.

Fotó: Facebook

A vezérigazgató kiemelte: az MNKH az elmúlt két és fél évben olyan ökoszisztémát épített ki, amely hozzájárul a határon túli vállalkozások verseny- és exportképességének növeléséhez. A 22 képviseletből álló közép-európai irodahálózatnak köszönhetően több mint 5,2 milliárd forint értékű üzletkötés valósult meg.

Véleménye szerint az együttműködéseket úgy kell kialakítani, hogy a határ mindkét oldalán lévő vállalkozások közösen, egymás tevékenységét kiegészítve harmadik piacon versenyképesebbé váljanak.

A sikertörténetek közül példaként említett egy nagyváradi vállalatot, amely Biharkeresztesen alapított leányvállalatával 15 új munkahelyet teremtett.

Akadt olyan vállalat is, amely a kereskedőház segítségével alapított céget Romániában, és tett szert jelentős profitra a román piacon – tette hozzá.

Oláh Zsanett hangsúlyozta, hogy Románia kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak, az exportmutatók szerint a Romániába irányuló export 2010 óta 380 milliárd forinttal bővült.

A román piacra irányuló legjelentősebb magyar exportcikkek többek között a különböző gépek és villamossági cikkek, a vegyipari, illetve az élelmiszeripari termékek.

A dinamikusan bővülő üzleti és gazdasági együttműködések miatt az MNKH összesen 7 regionális irodát nyitott Romániában. Azok szolgáltatási portfóliója kiterjed egyebek mellett szakkiállításokon való részvétel biztosítására, üzletember találkozók, konferenciák és képzések szervezésére, pályázati tanácsadásra, tolmácsolásra, cégre szabott üzletfejlesztési és exportfejlesztési tanácsadásra.

Tájékoztatása szerint a kereskedőház erdélyi irodahálózata tavaly 15 saját szervezésű eseményt tartott, valamint 5 erdélyi szakkiállításon összesen 72 magyarországi vállalkozásnak biztosított megjelenési lehetőséget.