Elhunyt Neagu Djuvara, a román történetírás fenegyereke

Krónika 2018. január 25., 16:10

Életének 102. évében elhunyt csütörtökön Neagu Djuvara bojár családból származó jogász, diplomata, történész, filozófus és regényíró, akit a román történetírás fenegyerekének is neveztek.

Fotó: Facebook/Neagu Djuvara

Legtöbb írásában Románia és a román nép történetét taglalta, történetfilozófiai szempontból közelítette meg a történetírás objektivitásának kérdését. Djuvara 1916-ban született Bukarestben, tanulmányait többek közt a párizsi Sorbonne-on végezte.

Három emberöltőnyi történészi munka állt mögötte, ugyanakkor izgalmas eseményekben bővelkedő élete regénybe illő volt. Harcolt a második világháborúban, melynek végén diplomáciai futárként Stockholmba küldték – ezzel kezdődött évtizedekig tartó militáns emigrációja, a Szabad Európa Rádió újságírójaként. Hosszú évtizedekig Franciaországban és Nigerben élt, 1990-ben tért vissza Romániába. Számos kötet szerzője.

Talán legismertebb, A románok rövid története című könyve, amely valóságos fordulatot jelentett az 1989 utáni román történetírásban,

2010-ben jelent meg magyarul a Koinónia Kiadó gondozásában, Horváth Andor fordításában.

„Az ember közvetlenül érintett. Lehetetlenné válik számára, hogy pusztán elbeszéljen valamit, nagy a kísértés, hogy ítélkezzék is. A történész szenvedélye – feltámasztani és magyarázni a múltat – összefonódik a hazája életében részt vállaló, az ország jövőjéért aggódó politikai átéléssel. Nézzék tehát el nekem, ha sorsdöntő pillanatok kapcsán, amikor választani lehetett két út között, nem fogom tudni megállni, hogy túllépjem az elbeszélést, és értékítéletnek is hangot adjak (mivel úgy fogom érezni, hogy saját magam vagyok a döntés előtt álló személy helyzetében” – olvasható Djuvara tollából a kötet fülszövegében.