Macedón–görög névvita: megváltoztatják a szkopjei Nagy Sándor repülőtér nevét

MTI 2018. január 25., 13:49

A macedón–görög névvita elsimítása érdekében Macedónia átnevezi a szkopjei Nagy Sándor repülőteret, és más hasonló engedményekre is hajlandó – erről egyeztetett Zoran Zaev macedón és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő Davosban.

Fotó: Greekcitytimes.com

A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Zoran Zaev kijelentette: görög kollégájával azt a célt tűzték ki, hogy

igyekeznek mielőbb rendezni a több mint huszonöt éve fennálló vitás kérdéseket a két ország között.

Ennek keretében a macedón–szerb határt a macedón-görög határral összekötő autópályát is átnevezik. Ez utóbbi esetében az eddigi Nagy Sándor elnevezést Barátságra cserélik. A repülőtér új nevéről egyelőre nincs hír.

A macedón miniszterelnök szerint amint rendeződik a névvita, megnyílik az út Szkopje euroatlanti integrációja előtt. Emlékeztetett arra is, hogy egyelőre nincs megállapodás Macedónia új nevéről. Öt elképzelés létezik, és amikor megszületik egy olyan javaslat, amely a görög és a macedón félnek is megfelel, Macedónia népszavazást rendez, hogy kiderüljön, mekkora a támogatottsága a döntésnek. Az új névadáskor mindkét nép „nemzeti méltóságát” figyelembe kell venni – tette hozzá Zoran Zaev.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni.

Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy gondolták, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, és ezt megelőzendő tiltakoztak a névválasztás ellen.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára való utalás. A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is késlekedik. Görögország ugyanis addig nem hajlandó zöld jelzést adni északi szomszédjának, amíg le nem mond a Macedónia névről.

Macedónia 2005 óta uniós tagjelölt, a NATO pedig 2008-ban hívta volna meg tagjai közé.

A tavaly május óta kormányzó, Zoran Zaev vezette balközép kormány az év végén kezdett tárgyalásokba a görög féllel a vitás kérdésről, és a felek reményüket fejezték ki, hogy a névvitát még 2018-ban sikerül rendezniük.