Elkészült a 600-as űrlap benyújtásának halasztásáról szóló rendelettervezet

Krónika 2018. január 24., 16:37

Már megtekinthető a pénzügyminisztérium honlapján az a kormányhatározat-tervezet, amely márciusig kitolja a 600-as formanyomtatvány benyújtásának határidejét.

Fotó: ANAF

Visszakapják a pénzüket azok a személyek, akik a becsült jövedelemnél kevesebbet valósítottak meg – jelentette ki Ionuţ Mişa pénzügyminiszter kedden a szenátus gazdasági bizottságában, a sokat vitatott 600-as formanyomtatvány kapcsán tartott meghallgatáson. Bejelentette továbbá, bekerülne a szabályozásba az is, hogy ha valakinek év közben megszűnik az a tevékenysége, amelyből a fizetésen kívüli jövedelme származott, és erről értesíti az Országos Adóhatóságot (ANAF), ezt követően, a hátralévő határidők alkalmával nem kell fizetnie. Az összeget amúgy négy részletben kell befizetni.

Amint arról korábban beszámoltunk, társadalombiztosítási (CAS) és egészségbiztosítási (CASS) hozzájárulást kell fizetniük ettől az évtől azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmükön kívül legkevesebb 22 800 lej értékben egyéb forrásból származó bevételük is volt. A hivatalos statisztikák szerint mintegy 210 ezer adófizetőnek kell kitöltenie és benyújtani ezt az űrlapot, ami az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapján is elérhető, és elektronikus formában is benyújtható.

Mint Radu Derscariu, a Deloitte Románia tanácsadócég igazgatója elmondta: az összeg kiszámításánál nem veszik figyelembe a fizetéseket, újdonság viszont, hogy az osztalékok beleszámítanak a jövedelembe, az eddigi gyakorlat szerint ugyanis ha valaki alkalmazott volt, a felvett osztalék után nem kellett egészségbiztosítási járulékot fizetnie.

Amennyiben a fizetésen kívül 2017-ben szerzett jövedelem minden forrás összesítése után meghaladja a 22 800 lejt, a magánszemélyeknek kötelező módon be kell nyújtaniuk a 600-as űrlapot, és 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük az 1900 lejes minimálbér után.

Ha a szerzett jövedelem nem éri el ezt az értéket, nem kell benyújtani a 600-as űrlapot, és nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni 2018-ban. 

Ami a 25 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulás befizetését illeti, a független tevékenységet folytatók ezt is a 600-as űrlappal tehetik meg. „Az adófizető megválaszthatja, hogy milyen összeg után szeretne tb-t fizetni, ám ez nem lehet kisebb, mint a bruttó havi minimálbér 12-szerese. Gyakorlatilag választhat, hogy a miniamálbér vagy egy nagyobb összeg után akar tb-t fizetni, felső határ nincs. Kivételek nem lesznek, a járulékot az egy évvel korábban megvalósított jövedelem után kell fizetni” – magyarázta Descariu.

Bár korábban január vége volt a 600-as űrlap benyújtásának határideje, a felmerülő kérdések miatt azt március 1-jéig kiterjesztették. A pénzügyminisztérium honlapján közzétett sürgősségi kormányrendelet-tervezetben a halasztást azzal indokolják, hogy új kategóriák vannak, amelyeknek most be kell nyújtaniuk az űrlapot, és ezeknek gondot jelenthet e határidő betartása.

Amint arról beszámoltunk, néhány órával a sürgősségi kormányrendelet-tervezet megjelenése előtt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bejelentette, hogy az új kormány január 31-ai, első ülésén elfogad egy rendeletet a 600-as űrlap benyújtási határidejének meghosszabbításáról. 

{K1}