Igazságügyi törvények: Junckerék keményen beolvastak Bukarestnek

MTI 2018. január 24., 15:54

Az Európai Bizottság aggodalommal figyeli az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos legújabb romániai fejleményeket – jelentette ki szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Junckernek és Timmermansnak nem tetszenek Bukarest igazságügyi intézkedései Fotó: Európai Bizottság

A bizottság vezetői brüsszeli nyilatkozatukban aláhúzták, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) keretében eddig elért előrelépések visszafordíthatatlansága alapvető feltétele a mechanizmus fokozatos megszüntetésének.

Junckerék arra emlékeztettek, hogy az uniós bizottság 2017 novemberében közzétett, a romániai igazságügyi reform és a korrupció elleni küzdelem területén elért eredményeket vizsgáló legutóbbi jelentésében hangsúlyozta: a román kormánynak és a parlamentnek biztosítania kell a teljes átláthatóságot és kellő figyelmet kell fordítania a konzultációkra az igazságszolgáltatást szabályozó törvények előkészítése során.

Világossá tették, hogy az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság véleményének figyelembevétele a reformok fenntarthatóságának előfeltételei.

A legutóbbi jelentés megállapította: az igazságszolgáltatás függetlenségének fontos mutatója az, hogy az ott dolgozók és más érintettek milyen mértékben adhatnak hangot véleményüknek, és azokat milyen mértékben veszik figyelembe a végső döntések meghozatalakor. „Az esetek azt mutatják, a hatóságok nem tettek semmit annak érdekében, hogy foglalkozzanak az említett aggályokkal” – húzta alá az EB elnöke és alelnöke. A bizottság azt javasolta a román parlamentnek, gondolja át a javasolt cselekvési tervet, és ajánlásainak megfelelően nyisson vitát, valamint törekedjen széles körű megállapodásra az előrehaladás érdekében.

Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans ismételten felhívta Románia figyelmét, hogy alaposan vizsgálni fogja az igazságszolgáltatásra vonatkozó szabályozás, a büntetőtörvénykönyv, továbbá az összeférhetetlenségről, valamint a korrupcióról szóló törvények végleges módosításait. Románia – Bulgária mellett – 2007-es európai uniós csatlakozásakor vállalta, hogy az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságokat felszámolja, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel, és következtetéseiről rendszeresen országjelentéseket tesz közzé.

Románia számára azért is fontos a CVM lezárása, mert több uniós tagország ettől tette függővé felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe. Az eredeti menetrend szerint Romániának 2011-ben kellett volna csatlakoznia az övezethez. A román igazságszolgáltatás működésének hiányosságai és a korrupció elterjedtsége miatt 2012-ben Franciaország és Németország megakadályozta Románia schengeni csatlakozását, később hasonló okok miatt Hollandia emelt vétót Románia schengeni tagsága ellen.