Tankönyvírók és -illusztrálók támogatására hirdetett pályázatot az RMDSZ

MTI 2018. január 23., 22:25

Tankönyvek megírásának és illusztrálásának támogatására írt ki pályázatot az RMDSZ, és azt tervezi, hogy ezt minden évben megismétli – közölte kedden az RMDSZ hírlevele.

Fotó: Mihály Csaba

A szövetség elsőként azoknak az 1–5. osztályos tankönyveknek a megírását ösztönzi, amelyek a magyar nyelvű oktatásban sajátosan tanított tantárgyakhoz tartoznak: ilyen a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és a vallás.

A támogatás összege legfeljebb 7000 lej tankönyvenként.

A támogatást az teszi szükségessé, hogy a román kormány átszervezte a tankönyvkiadást, és immár nem az egyes szerzőket felkaroló kiadók versenyeznek az állami finanszírozásért, hanem maguk a szerzők. Az RMDSZ pályázatának első fordulója azoknak szól, akik már elkészítették a szükséges szövegeket, illusztrációkat, szemléltetőket, de az új rendszerben kiadó nélkül maradtak, és egyénileg kell pályázniuk a minisztériumhoz a tankönyvek elfogadásáért.

Amint Magyari Tivadar, a szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke részletezte, azt szeretnék, hogy ezek a szerzők, szakmai műhelyek jelentkezzenek az állam által kiírt, tavaszi megmérettetésre. Hozzátette:

az RMDSZ ezért hirdette meg a maga pályázatát, hogy ösztönözze, honorálja, segítse a szerzőket a kötetek véglegesítésében, a minisztériumi megmérettetésben.

A pályázat kidolgozásában és lebonyolításában az RMDSZ oktatásért felelős szakértői és politikusai a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) működnek együtt.