Alkotmánysértő a bűncselekménnyel vádolt köztisztviselők automatikus felfüggesztésének eltörlése

MTI 2018. január 23., 22:12

A román alaptörvényt sérti az a nemrég megszavazott jogszabálytervezet, amely megszüntetné a bűncselekménnyel vádolt köztisztviselők automatikus felfüggesztését – állapította meg kedden a bukaresti alkotmánybíróság.

Fotó: Ccr.ro

A bukaresti képviselőház által tavaly novemberben megszavazott törvénymódosítás ügyében Klaus Johannis államfő kért normakontrollt, mivel szerinte nem sérti az ártatlanság vélelmét, ha egy bűncselekmény – például sikkasztás vagy korrupció – gyanújával bíróság elé állított köztisztviselőt a jogerős ítéletig felfüggesztenek hivatalából, ahogyan azt a módosítást kezdeményező honatyák állítják, hanem az állami intézményekbe vetett közbizalom megőrzését szolgálja.

Az elnök az alkotmányossági óvásban rámutatott: a megvádolt köztisztviselők felfüggesztése nem büntető, hanem megelőző jellegű intézkedés, hiszen amennyiben a megvádolt köztisztviselő ártatlannak bizonyul, automatikusan visszatérhet hivatalába és megkapja azt a bért, amelytől felfüggesztése idején elesett.

A taláros testület kedden megállapította, hogy „kiváltság” lenne és hátrányosan érintené az állami hatóság megítélését, ha tisztségében maradhatna egy bíróság elé állított köztisztviselő.

Az alkotmánybíróság egyhangúlag hozta meg döntését. Az alkotmánysértőnek minősült tervezettel a szociálliberális kormánytöbbség azt próbálta megakadályozni, hogy egy megalapozatlan feljelentéssel vagy önkényes ügyészségi eljárással bírósági döntés nélkül is el lehessen távolítani hivatalukból a vezető tisztségviselőket.