Egyesülésnapi Különjárat – Székely Szabó Zoltán színművész új kötete

Szucher Ervin 2018. január 23., 18:54

„Különjáratot” biztosít az olvasást és a minőségi humort kedvelő közönségnek Moldva és Havasalföld egyesülésének napján Székely Szabó Zoltán és a Kobak könyvesüzlet Marosvásárhelyen.

Székely Szabó Zoltánnak (jobbra) két fontos éltető eleme van, a humor és a bor (archív felvétel) Fotó: Iochom Zsolt

Szerdán este 6 órától az újposta tövébe költözött boltban mutatják be a bécsi taxínészként ismert – azaz a taxizó színész – legújabb szatirikus, humoros kötetét. Az estet a szerző mellett Márton Emőke Katalin színésznő és a Cantuale együttes igyekszik hangulatosabbá tenni.

A bemutatót a múlt héten rendhagyó módon egy előbemutató előzte meg, melynek házigazdája Kedei Zoltán festőművész volt. A Vár-lak műterem szűknek bizonyult az érdelődők számára, akik egy órányi tömény humort fogyaszthattak a szerző munkásságát méltató Bölöni Domokos író, Székely Szabó Zoltán, valamint színészkollégái, Csíki Hajnal és Kárp György társaságában. Utóbbi mint a „szerda esti asztaltársaság” egyik oszlopos tagja a Különjárat című kötet egyik szereplője is.

A könyvet olvasva, nemcsak az ő, hanem más vásárhelyi közismert személyiség nagyotmondásain is lehet derülni. Anekdotáikkal Kárp mellett Kovács Levente, Orosz István, Sántha Rezső és Gáspár Sándor próbálják túllicitálni egymást.

A nagyotmondás ragályos. Ha valaki több órát töltött velünk a Szentgyörgy utcai Bach borozóban, a következő alkalommal már ő is egészen jól hazudott”

– jellemezte a mindig vidám asztaltársaságot Kárp. Abból viszont, amit a Tompa Miklós Társulat egykori vezetője mesélt a Vár-lakban, minden igaz volt – legalábbis ezt állította. Elvégre azzal kezdte a halászmeséit, hogy „na de ez tényleg megtörtént!”.

Székely Szabó Zoltán, aki többé vagy kevésbé gyakorolt szakmáit illetően irodalomtanár is, szorgalmasan jegyzetelte – és vélhetően meg is toldta egy-két lapáttal – barátai nagyotmondásait. A könyv első részébe pedig saját produktumával rukkolt az olvasó elé. Mert mint vallotta a Vár-lak közönségének önmagáról: két fontos éltető eleme van, a humor és a bor.

A humor életforma. Megszabja a viszonyodat a rendszerrel, a főnököddel, a nőkkel... A humor életnedv, a szellem és a lélek Béres-cseppje”

– állítja. A Kezükben tollal... című, író és írogató színművészek nemrég Magyarországon megjelent antológiájában a következő vallomást teszi: „Az utóbbi időben mindinkább csalom a színházat az irodalommal. ”