Liviu Dragnea elhatárolódott Tudose „fellógatós” kijelentésétől

Krónika 2018. január 23., 15:25

Nyilvánosan elhatárolódott a maga és alakulata nevében Liviu Dragnea, a kormánykoalíció vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden Mihai Tudose volt miniszterelnök magyarokat fenyegető korábbi nyilatkozatától.

Fotó: Agerpres / Alex Micsik

Dragnea az RMDSZ képviselőivel folytatott egyeztetés után a parlamenti folyosón várakozó újságírók előtt azzal magyarázta eddigi hallgatását, hogy Tudose nyilatkozatának elhangzásakor nem akarta a PSD-n belüli akkori feszültséget befolyásolni.

A pártján belüli hatalmi harcok miatt egy hete lemondatott Mihai Tudose a Realitatea hírtelevízió január 10-ei műsorában egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A volt kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”. A vezető román politikusok közül eddig csak Viorica Dăncilă PSD-s európai parlamenti képviselő, kijelölt kormányfő határolódott el, de még azelőtt, hogy miniszterelnöknek jelölték volna.

Liviu Dragnea kedden elmondta, hogy már a nyilatkozat napján Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során kifejtette álláspontját Tudose kijelentéséről.

Mihai Tudose volt miniszterelnök halálbüntetésre és a székely zászlóra vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban a PSD elnöke azt válaszolta az újságíróknak, hogy „nagyon könnyű botrányt csinálni és viszályt szítani”.

„Nagyon feszült volt a helyzet, de most nyilvánosan is kijelentem, elhatárolódunk ezektől a nyilatkozatoktól, nem értünk egyet a halálbüntetés bevezetésével (...) Még ha mást is akart kifejezni, a hatása pusztító volt. (...) A centenárium éve van, és mindannyian kezdeményezhetünk olyan projekteket, amelyek összekapcsolnak bennünket (...) Nagyon könnyű botrányt csinálni és viszályt szítani” – idézte Dragneát az Agerpres hírügynökség. A politikus hozzátette, hogy az autonómia témája nem került szóba a keddi egyeztetés során.

Liviu Dragnea nyilatkozata arra is vonatkozot, hogy Mihai Tudose a bukaresti pedofil rendőrre utalva korábban úgy fogalmazott: a hasonló bűncselekmények elkövetői számára a halálbüntetés sem elég.