Mátyás király közös öröksége: kiemelt helyszínként ünnepli Kolozsvár és Erdély igazságos királyát

Pap Melinda 2018. január 23., 14:05

„Egy örökségnek vagyunk a birtokosai, és ez az örökség közös” - jelentette ki Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja a Mátyás király-emlékév erdélyi programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón. Az emlékév tanácsadó testületének tagjai az uralkodó integráló szerepét hangsúlyozt

A szimbolikus helyszínen, Mátyás király kolozsvári szülőházában tartott eseményen elhangzott, a testület tagjai az emlékév tavaly december 11-i megnyitását követően Kolozsváron tartották első ülésüket, ezzel is hangsúlyozva a kincses város és Erdély kiemelt szerepét.

Elegáns válasz

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az emlékév ötletadója arra hívta fel a figyelmet, hogy Mátyás király alakja összekapcsolja Közép-Európa népeit, és azt az erős magyar államot mutatja fel, amely megvédte Európát az oszmán birodalom terjeszkedésétől. Ugyanakkor kultúrát is teremtett, hiszen Mátyás volt a reneszánsz kultúra meghonosítója a régióban.

Az ötletgazda arra is felhívta a figyelmet, hogy a román egyesülés centenáriumi évében várható provokatív megnyilvánulásokkal szemben elegáns választ adhatnak a Mátyás király-emlékév rendezvényei.

Úgy vélte: ahol az őshonos magyar kisebbséget akasztással fenyegeti az ország miniszterelnöke, és az Európai Unió ezt közömbösen szemléli, ott a magyarságnak össze kell fognia. Hangsúlyozta, az emlékév – melynek nem titkolt célja a nemzettudat, a nemzeti önazonosság erősítése – az egész nemzetnek szól, különös tekintettel az erdélyi magyarságra.

{K1}

Gaál Gergely országgyűlési képviselő, a tanácsadó testület elnöke hangsúlyozta, az emlékezés nem öncélú, mivel a magyar nemzeti identitás két legfontosabb alapja a közös anyanyelv és történelem, fontos a történelmi személyiségekre való emlékezés. Mátyás király alakján keresztül a magyarság azt tudja felmutatni, hogy az elmúlt ezer évben meghatározó szerepe volt a Kárpát-medence térségében, hangsúlyozta. Mátyás király, édesapja, Hunyadi János hagyományát vitte tovább és a közép-európai népek erőforrásainak az egyesítésével látta megvalósíthatónak a nyugati civilizáció megvédését az oszmán birodalomtól.

Mátyás király a közép-európai népek összefogásának szimbóluma,

hangsúlyozta a képviselő, aki szerint a történelem arra emlékeztet, hogy összetartozunk, és „nincs szégyellnivalónk” senki előtt.

„Integráló erő”

A sajtótájékoztatón házigazdaként megszólaló Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja is azt hangsúlyozta, hogy Mátyás király szellemi örökségének mind a románok, mind a magyarok birtokosai. „Egy örökségnek vagyunk a birtokosai és ez az örökség közös” - fogalmazott.

Hozzátette, Mátyás a maga korában „integráló erő” volt, és lehet, hogy ma is az tudna lenni. Ezért az lenne az üdvös, ha mindazok, akik ebben a régióban élnek, közösen tudnának ünnepelni.

Az emlékév egyik célja Hunyadi Mátyást és korát megismertetni a nagyközönséggel, illetve különböző rendezvények révén közel hozni őt a ma emberéhez, hogy élményszerűen tudjon azonosulni vele. Külön figyelnek a gyerekekre, mondta a főkonzul, akik számára a konzulátuson rajzfilmeket, mesefilmeket vetítenek Mátyás királyról, akinek alakja egész mondakincset teremtett.

Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy az emlékév keretében Erdélynek és Kolozsvárnak is kiemelt szerepe lesz.

Az emlékév erdélyi nyitórendezvényének a kolozsvári Mátyás-napokat tekintik, míg zárórendezvényét szeptemberben, a Hunyad megyei Magyar Napok keretében tartják.

Mátyás király kolozsvári szülőháza Fotó: Visitclujnapoca.ro

Macalik Arnold, a kolozsvári Mátyás-napokat szervező Amaryllis Társaság elnöke az immár 26. alkalommal, február 23. és 25. között tartandó rendezvény programját ismertette, melyre az emlékévre tekintettel az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők. Ennek keretében

Mátyás királyról nevezik el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem székházának auláját, és február 24-én felvonulást szerveznek a király adományából épült Farkas utcai református templomtól a szülőházáig.

Utóbbi falain Bordos László László Zsolt tematikus háromdimenziós épületvetítését nézheti meg a közönség. Emellett korabeli táncokkal, az erdélyi illusztrátorok munkáinak kiállításával, Mátyás-animációkkal is kedveskednek a közönségnek.

{K2}

A Mátyás király-emlékév tavaly december 11-én vette kezdetét Szegeden. A megnyitón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott: Mátyás király alakja alkalmas a magyarok mellett Közép-Európa más népeinek a megszólítására is.