Meghosszabíthatják a sok gondot okozó 600-as adóbevallási űrlap benyújtási határidejét

Bálint Eszter 2018. január 23., 12:05

Sok egyéni vállalkozó számára okoz fejtörést a 600-as formanyomtatvány, hétfőn még az adóhatóság honlapja is leállt a nagy érdeklődés miatt. Jó hír viszont, hogy a kormány várhatóan márciusig kitolja a benyújtási határidőt.

Fotó: Sándor Csilla

Márciusig elhalasztja a jövő héten felálló Dăncilă-kormány a sok egyéni vállalkozó számára ezekben a napokban óriási fejtörést okozó 600-as formanyomtatvány benyújtását – jelentette be hétfő délután Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, nyilatkozata alapján pedig

az sem kizárható, hogy a középtávú cél az intézkedés megszüntetése.

Erről szóló sajtóértesülések már a déli órákban is napvilágot láttak, a  Money.ro gazdasági és pénzügyi hírportál például tudni vélte, hogy a hírhedtté vált űrlap miatt konfliktus alakult ki a PSD berkeiben Ionuț Mișa pénzügyminiszter és Liviu Dragnea pártelnök között, és vagy módosítják a vonatkozó rendeletet, felszámolva a nem egyértelmű előírásokat, vagy egyenesen el is törlik ezt a formanyomtatványt.

A nagyobbik kormánypárt elnöke hétfő délutáni sajtónyilatkozatában közölte, találkozott a miniszterelnökkel, valamint több tárcavezetővel, s arra kérte őket, hogy első kormányülésükön, amire a bejelentések értelmében január 31-én kerül sor,

tolják ki a 600-as formanyomtatvány benyújtási határidejét március elsejére, „biztosítva annak a lehetőségét, hogy az elkövetkezőkben eltörlik a 600-as űrlapot, azzal a feltétellel, hogy azok a személyek, akiknek be kell fizetniük ezeket a járulékokat, továbbra is biztosítottak maradjanak”.

Dragnea szerint a legfontosabb, hogy megszüntessék a kényelmetlenséget és tisztázzák a félreértésekre alkalmat adó előírásokat, és egyáltalán magyarázzák el azokat, mivel „a többség nem értette meg”. Azokat pedig, akik már benyújtották a formanyomtatványt, arról biztosította, hogy a készülő rendelet számukra átmeneti időszakot ír majd elő.

Amint arról korábban beszámoltunk, társadalombiztosítási (CAS) és egészségbiztosítási (CASS) hozzájárulást kell fizetniük ettől az évtől azoknak a magánszemélyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmükön kívül legkevesebb 22 800 lej értékben egyéb forrásból származó bevételük is volt.

A hivatalos statisztikák szerint mintegy 210 ezer adófizetőnek kell kitöltenie és benyújtania ezt az űrlapot.

Az érintetteknek eredetileg legkésőbb január utolsó napjáig kell benyújtaniuk a 600-as formanyomtatványt az Országos Adóhatóság (ANAF) területi kirendeltségéhez. Az űrlap ugyanakkor az intézmény honlapján is elérhető, és elektronikus formában is benyújtható.

Hétfőn különben le is állt az Országos Adóhatóság honlapja amiatt, hogy sokan próbálták egy időben elérni a 600-as űrlapot. Ha be akartunk lépni a www.Anaf.ro oldalra, angol nyelvű üzenet tájékoztatott arról, hogy a szerver „belső problémával vagy hibás konfigurációval szembesült”, és nem tudta teljesíteni a parancsot. Az ANAF illetékesei a Mediafax hírügynökség érdeklődésére megerősítették, a 600-as formanyomtatvány miatt megnőtt az oldalt felkeresők száma, ez okozta a gondot.