A hónap végén dönt az RMDSZ a kormányhoz fűződő viszonyáról

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. január 22., 18:53

Január végén dönt az RMDSZ az újonnan alakuló kormányhoz fűződő viszonyáról – nyilatkozta Kelemen Hunor, a szövetség elnöke hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Kelemen Hunor Nagyváradon Fotó: RMDSZ

A politikus a magyar kultúra napja alkalmával látogatott a partiumi megyeszékhelyre, ahol ismét leszögezte: ismeretlenül nem kíván véleményt alkotni Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökről, akivel még nem beszélt személyesen, egyelőre az új kabinetre és annak programjára várnak.

Nem tudom, hogy jobb lesz-e vagy rosszabb, de a fontos az lenne, hogy kormányozzanak”

– vélekedett Kelemen megjegyezve, hogy az eddigi viták rossz hatással vannak az ország egészére. Véleménye szerint a 2018-as bonyolult év lesz, amikor Romániának készen kellene állnia az Európai Parlament soros elnökségére, amivel kapcsolatban még nincsenek konkrét elképzelések. Az RMDSZ 2018-as célkitűzéseiről szintén január végén döntenek, azt viszont már most leszögezte Kelemen, hogy az oktatás idén is prioritást élvez a szövetség számára. Ennek megfelelően hétfőn tankönyvíró versenyt hirdettek meg, illetve ebbe ide kapcsolódik a vasárnap kiírt drámaíró pályázat is.

Sajtótájékoztatóján egyébként Kelemen emlékeztetett Mihai Tudose volt kormányfő botrányos akasztásos kijelentésére, és bírálta a parlamenti pártok vezetőit, amiért azóta sem foglaltak állást az ügyben.

Vagy azért hallgatnak, mert egyetértenek vele, vagy valami másért. Nem tudom mivel magyarázni a két hete tartó hallgatást, és továbbra is várom a politikai pártok képviselőinek magyarázatát”

– közölte az RMDSZ-elnök.

Noha Tudose azóta távozott a kabinet éléről, Kelemen úgy véli, továbbra is fontos lenne, hogy a pártvezetők, beleértve az ellenzéki liberálisokat is, nyilvánosan kimondják véleményüket, mert eddig csak Victor Ponta volt miniszterelnök és Viorica Dăncilă határolódott el a szociáldemokrata politikus álláspontjától. Újságírói kérdésre Kelemen közölte: az ügy ennek ellenére nem befolyásolja az RMDSZ együttműködését a többi párttal, és nem is szeretne ilyen logikai következtetésekbe belefolyni.