Feszült egyeztetések zajlanak a PSD-ben a Dăncilă-kormány tagjairól

Balogh Levente 2018. január 22., 18:39

Az előzetes várakozással szemben nem kívánta eldönteni hétfőn az új, Viorica Dăncilă vezette kabinet tagjainak névsorát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD).

Viorica Dăncilă és Liviu Dragnea Fotó: PSD

A párt országos végrehajtó testülete délután négykor ült össze, de a kormánynévsor helyett az új kabinet programját vitatták meg, miután a megyei szervezetek között rivalizálás tört ki annak kapcsán, kinek az emberei kerüljenek be a kormányba.

Liviu Dragnea pártelnök az ülés előtt közölte, a pártvezetés több tagjával is egyeztetett, és szinte egybehangzóan arra az álláspontra jutottak, hogy elhamarkodott volna már hétfőn a miniszterek személyéről dönteni, ezért a fő hangsúlyt a kormányprogramra helyezték. Emellett a jelenlegi kormánytagok tevékenységét is kiértékelték.

A párt képviselője, Cătălin Rădulescu azért annyit közölt: a tervek szerint 8-9 minisztert cserélnek le.

Bennfentes források szerint a halasztás oka, hogy nem sikerült megegyezni bizonyos fontos tárcák – így a közlekedés és a pénzügy – új irányítójának személyéről. Ennek nyomán péntekre ismét összehívják a végrehajtó testületet. Várhatóan pénteken dönt saját minisztereinek személyéről a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is. A kormányzati struktúrán azonban nem változtatnak, vagyis marad a 28 tárca. Ezt a párt alelnöke, Gabriela Firea mondta el még vasárnap este.

Bukarest főpolgármestere egy televíziós műsorban kifejtette, a jelenlegi kormányzati struktúra hatékonynak bizonyult, ezért nem módosítanak rajta, mint mondta, a minisztériumok és az államtitkárságok számlálásánál fontosabb a miniszterek tevékenységének kiértékelése.

{K1}

„Valóban az a döntés született, hogy néhány miniszternek mennie kell, helyüket energikus, dinamikus, az illető szakterületet kiválóan ismerő személyek veszik majd át" – fogalmazott Firea a România TV műsorában.

A PSD alelnöke szerint a kormányprogram „lényegileg" változatlan marad, néhány új országos szintű programot terveznek még belefoglalni.

Az előzetes információk szerint mindenképpen távoznak a kormányból a kabinet azon tagjai, akik a lemondott Mihai Tudose miniszterelnök és Liviu Dragnea PSD-elnök közötti konfliktusban előbbi oldalára álltak. Így Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes, Felix Stroe közlekedési és Marius Nica európai forrásokért felelős miniszter elveszítheti tisztségét.

A kisebbik koalíciós párt, az ALDE várhatóan megtartja az általa birtokolt négy tárcát – a külügyit, a környezetvédelmit, az energetikait és a parlamenti kapcsolatokért felelőst –, és a miniszterek is ugyanazok maradnak, vagyis Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu és Viorel Ilie is a helyén marad. Egyes hírek szerint Liviu Pop is távozhat az oktatási tárca éléről – az ő helyét Ecaterina Andronescu korábbi tárcavezető veheti át. Lucian Romaşcanu művelődési miniszter kormánytagsága is bizonytalan volt. 

Tisztséget kap Mihai Tudose

A PSD magas tisztséggel „jutalmazza”, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnök lemondott azt követően, hogy a párt országos végrehajtó testülete megvonta tőle a politikai bizalmat, és nem ragaszkodott a kormányfői tisztséghez, mint tavaly nyáron Sorin Grindeanu. Ezt Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere közölte vasárnap este. Mint elmondta, Tudose a csapat tagja marad, és várhatóan valamilyen parlamenti tisztséget kap majd meg.