Paul Stănescu kormányfőhelyettest is célba vették a korrupcióellenes ügyészek

Balogh Levente 2018. január 22., 16:41

A vizsgálat folytatásának engedélyezését kérte a DNA Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes ellen egy labdarúgócsapatnak az Olt megyei önkormányzat által biztosított finanszírozás ügyében.

Fotó: Facebook

Újabb kormánytag ellen vizsgálódik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA): a korrupcióellenes ügyészek a vizsgálat folytatásának engedélyezését kérték Paul Stănescu regionális fejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes ellen egy 2010-es ügy miatt.

A vizsgált ügy – az FC Aluminiu Alro Slatina nevű labdarúgócsapat megyei önkormányzat általi finanszírozása – idején Stănescu az Olt megyei önkormányzat elnöke volt, a DNA craiovai ügyészei pedig már akkoriban nyomozást indítottak annak kiderítésére, törvényesen finanszírozták-e a klubot.

A DNA egy, a 2010-es évre vonatkozó számvevőszéki jelentés alapján kezdett el vizsgálódni annak ügyében, jogszerűen támogatták-e a több mint kétmillió lejes, vissza nem térítendő összeggel a csapatot.

A craiovai ügyészek azonban 2013-ban vádemelés nélkül lezárták az ügyet. A legfelsőbb bíróság várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy jóváhagyja-e a DNA kérését.

Mint azt megírtuk, Mihai Tudose volt miniszterelnök múlt heti lemondását követően a Szociáldemokrata Párt (PSD) először Stănescut javasolta ügyvivő miniszterelnöknek, ám Klaus Johannis államfő ezt nem fogadta el, államfői hivatalbeli források szerint éppen az ellene felmerült gyanú miatt.

Stănescu tavaly szintén egy DNA-vizsgálat nyomán került a regionális fejlesztésért is felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe: azt Sevil Shhaidehtől vette át, aki azt követően távozott tisztségéből, hogy a DNA vizsgálatot indított ellene a Belina-ügyben.

A vádhatóság szerint 2013-ban Shhaideh regionális fejlesztési államtitkárként dolgozta ki annak a kormányhatározatnak az indoklását, amellyel a Ponta-kormány a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe adott egy 45 hektáros területet, a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ágának egy részét. A bukaresti sajtó szerint a terület rendszeres vendége volt a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök, a Teleorman megyei önkormányzat volt elnöke. A DNA szerint a Duna árterületén fekvő terület átadása az alkotmány, négy törvény és egy sürgősségi kormányrendelet megsértésével történt.