Dániába utazott Puigdemont – a spanyol ügyészség őrizetbe vetetné a leváltott katalán elnököt

Hírösszefoglaló 2018. január 22., 15:55

A spanyol ügyészség a korábban hatályon kívül helyezett nemzetközi elfogatóparancs ismételt érvénybe helyezését kérte hétfőn a legfelsőbb bíróságtól Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen, aki Brüsszelből Koppenhágába utazott egy konferenciára.

Fotó: Facebook/Carles Puigdemont i Casamajó

Ez Puigdemont első külföldi útja azóta, hogy tavaly a Katalónia függetlenségéről szóló népszavazás kiírása után az őt zendüléssel vádoló, és kormányát leváltó, a katalán autonómiát pedig felfüggesztő spanyol hatóságok elől Belgiumba menekült.
A leváltott katalán elnök – akit a decemberben megtartott előre hozott katalán választások nyomán a barcelonai parlamentben többségbe került függetlenségpárti alakulatok ismét elnökké kívánnak választani – nem kívánt nyilatkozni a koppenhágai repülőtérre való megérkezését követően. A politikus a koppenhágai egyetemen egy Katalónia politikai helyzetéről szóló konferencián vesz részt. A kétnaposra tervezett úton dán politikusokkal is találkozik.

Belgiumban a bíróság mérlegeli a kiadatást az európai elfogatóparancs alapján, Dániában viszont nem.

A spanyol ügyészség újabb indítványáról Pablo Llanera bíró dönt, ő az, aki december elején úgy határozott: visszavonja a még novemberben kiadott európai elfogatóparancsot Puigdemont és leváltott kormánya négy tagja ellen.

Az ellene szóló nemzetközi elfogatóparancsot azért vonták vissza, miután a madridi hatóságok abban reménykedtek, hogy a választásokat követően visszatér Katalóniába. A spanyol legfőbb ügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett eljárást a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben arra hivatkozva, hogy döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én.

Puigdemont hivatalosan is jelölt az elnökségre

Carles Puigdemont leváltott katalán vezetőt nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára Roger Torrent, a katalán parlament elnöke hétfőn barcelonai sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta: a múlt héten egyeztetett a helyi törvényhozás pártjaival, amelynek eredménye szerint Puigdemont az, aki a legnagyobb támogatással rendelkezik. A házelnök bejelentette azt is, hogy találkozót kezdeményez Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel Katalónia jelenlegi „rendellenes” helyzetéről.