Ismét bírságot kapott Radu Banciu, a B1 magyargyűlölő műsorvezetője

Gyergyai Csaba 2018. január 22., 15:34

Közösség elleni uszítás és gyűlöletkeltés miatt 12 500 lejes bírságot rótt az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 tévécsatornára Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári elnöke feljelentése nyomán.

Radu Banciu Fotó: Adevărul

A politikus hétfőn Facebook-oldalán tette közzé a médiahatóság elnöke, Laura Georgescu kézjegyével ellátott átiratot, mely szerint a CNA a Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorban, tavaly július 23-án és augusztus 31-én elhangzott diszkrimináló kijelentések miatt szabott ki bírságot. Fancsali azt követően panaszolta be a magyarellenes kijelentéseiről ismert műsorvezetőt, hogy Radu Banciu műsorvezető – aki nem először kapott bírságot magyarellenes kijelentések miatt – augusztus 31-én,

a székelyudvarhelyi Kaufland-ügyet kommentálva veszélyforrásként említette a magyar kisebbséget, és felelőssé tette a közösséget az országban felmerülő összes interetnikus konfliktusért.

Banciu szerint az elmúlt húsz évben egyszer sem fordult elő, hogy valaki magyarul kérjen kenyeret például Marosvásárhelyen, és ne szolgálják ki, míg fordítva ez rendszeresen megtörténik. Ezt a megaláztatást egyetlen más országban sem tűrik a „szerencsétlenektől”, csak Romániában. Hozzátette,

ha Ceaușescu idejében történt volna mindez, akkor már rég vízágyúkkal lőtték volna ki az összes magyart.

„Most kaptam kézhez a CNA levelét arról, hogy feljelentésem kapcsán Radu Banciut 12 500 lejre büntették meg (…) Persze nem nagy az összeg, de fontos, hogy folyamatosan jelentsük a jogsértéseket” – fogalmazott hétfői bejegyzésében Fancsali Ernő, az EMNP kolozsvári politikusa. 

Amint arról beszámoltunk, egy videóblogger kisfilmet tett közzé tavaly augusztus 31-én, melyben azt próbálta bizonyítani, hogy azért nem szolgálták ki az áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót.

Időközben kiderült, a valóságos médiabotrányt kiváltó videó olcsó manipuláció volt,

az Országos Diszkriminációellenes Hatóság (CNCD) pedig kimondta, a szóban forgó kisfilmben bemutatott jelenet nem meríti ki a közvetlen diszkrimináció fogalmát, a vlogger ugyanis elmulasztotta megemlíteni, miszerint először a nyitás előtt fél órával próbált vásárolni a Kaufland falatozójánál, ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. Egyébként az áruházlánc kültéri kamerái által rögzített felvételek egyértelműen rávilágítanak, hogy a román férfi összesen háromszor kereste fel a grillezőt a nyitás előtt.

A CNA egyébként tavaly márciusban is megbírságolta a B1 televíziót Banciu kijelentései miatt. Akkor a műsorvezető a magyarországi kvótanépszavazást megemlítve műsorában, azt mondta: a magyaroknak menekültnépként semmi keresnivalójuk Európában, hiszen „nem európaiak, nyelvük sem tekinthető annak”.