Európa megújítása: 16 évre csökkentenék a szavazati korhatárt az EP-választásokon

Hírösszefoglaló 2018. január 22., 13:05

A davosi csúcson mutatja be Európa megújításra tett javaslatait az éves csúcstalálkozót szervező Világgazdasági Fórum (WEF).

Fotó: Facebook/World Economic Forum

Ebben többek között azt javasolják, hogy 16 évre csökkentsék a szavazati korhatárt a következő 2019-es európai parlamenti választásokon – számolt be a Híradó.hu.

Mint minden évben, idén is Davosban gyűlik össze a világ gazdasági és politikai elitje január 23. és január 26. között, hogy megvitassa a világgazdaság aktuális kérdéseit és a jövő kihívásait.

A nagyszabású eseményre Svájcba várják a világ 70 kormány- és államfőjét.

A nyitóbeszédet az indiai miniszterelnök tartja majd, míg Donald Trump amerikai elnök várhatóan a pénteki zárónapon lép a pódium elé.

A találkozót 1971 óta minden évben megtartják, Klaus Schwab ekkor hozta létre a Világgazdasági Fórum elődjét, és szervezte meg az első találkozót akkor még több száz nyugat-európai vállalatvezető részére. Ennek aprópóján, Európa megújítása címmel tette közzé javaslatcsomagját a konferencia előtt a WEF. A 40 oldalas tanulmányt a McKinsey & Company intézet bevonásával készítettek tudományos és közéleti, valamint civil és ifjúsági szervezetek bevonásával – tájékoztat a Híradó.hu.

A tanulmány egy sor általánosságot tartalmaz az Európa jövőjét érintő legfontosabb ügyekben, mint a demokrácia megerősítése és a szociális jogok védelme. A fiatalok fontos kérdésnek tartják a mesterséges intellegencia terjedését, a digitális transzformációt, valamint azt, hogy a technológiai vívmányokból mindenki részesüljön.

A WEF-tanulmánynak egyik fontos része a választói korhatár leszállítása 16 évre.

Ezt azzal indokolták, hogy a 16–17 éves fiatalok választási hajlandósága magasabb, mint a 18–24-es korosztályé.

Európában jelenleg Ausztriában és Skóciában szavazhatnak már a tizenhatodik életévüket betöltött fiatalok, Európán kívül pedig öt országban: Argentínában, Brazíliában, Kubában, Ecuadorban és Nicaraguában.