Újabb oktatási közvitát szervez a minisztérium

Kőrössy Andrea 2018. január 22., 11:40

Újabb online közvitát szervez az oktatási minisztérium: a szerdáig, január 24-éig tartó közvélemény-kutatás keretében a diákok, szüleik és a pedagógusok oszthatják válaszolhatnak a szaktárca kérdéseire a 2018/2019-es tanév szerkezetével kapcsolatban.

Fotó: Balogh Orsolya

A minisztériumnak a Mediafax hírügynökség által idézett közleménye szerint a kérdőív öt kérdést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen hosszú kellene hogy legyen a tanév, mikor kellene elkezdeni a tanítást, illetve mennyi időt kellene tartania a téli, a tavaszi és a félévközi vakációnak. Közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a kérdőív kitöltéséhez nem kell megadni személyes adatokat, a válaszokat pedig bizalmasan kezelik.

A felmérésben résztvevők elmondhatják, hogy szerintük a 2018/2019-es tanévet szeptember 10-én vagy 17-én kellene elkezdeni, választhatnak, hogy a téli szünidő két- vagy háromhetes legyen,

eldönthetik, hogy mikor kellene sort keríteni a húsvéti vakációra, a minisztérium ugyanakkor arra is kíváncsi, hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok mennyire tartják hasznosnak a két félév közötti szünidőt. Mindezek fényében arra is válaszolniuk kell, hogy milyen hosszúságú tanévet tartanak ideálisnak.

A közvélemény-kutatás a szaktárca honlapján érhető el.

A minisztérium novemberben szervezett közvitát a diákok, a szülők és a pedagógusok bevonásával, akkor a házi feladatokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolhattak. A közvitán közel 71 ezren vettek részt: 27 ezer szülő, 33 ezer diák és 11 ezer pedagógus. A kérdőíveket kitöltő diákok és a szülők több mint 75 százaléka sokallja és fárasztónak tartja az iskolában adott házi feladatokat. Egy másik következtetés, hogy sokan úgy gondolják, az otthoni leckék nyugtalanná, aggodalmassá és stresszessé teszik a fiatalokat. Ugyanakkor a szülők 80 százaléka állítja, hogy a diákoknak rendszeresen segítségre van szükségük a házi feladatok megoldásában. A válaszadók többsége mindezek mellett hasznosnak tartja az otthoni leckéket, de abban is sokan egyetértenek, hogy ezek nagy részét ismétlődő, monoton és bonyolult feladatok teszik ki.