Eckstein-Kovács Péter buszos „kirándulást” szervezett a bukaresti tüntetésre

Balogh Levente 2018. január 21., 22:17

A szombati bukaresti tüntetésen való részvételre buzdított Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es kisebbségügyi miniszter, a szövetség korábbi kolozsvári szenátora, sőt autóbuszt is bérelt, hogy minél több kolozsvári tüntető részt vehessen a demonstráción.

Eckstein-Kovács Péter (balra) szerint a még fel sem állt kormány támadást kíván intézni a jogállam ellen Fotó: Facebook/Fosztó László

Amint arról beszámoltunk, több tízezer tüntető vonult utcára szombaton este Bukarestben és Románia több városában az igazságügy működését szabályozó törvények módosítása, és az igazságszolgáltatás politikai irányítás alá helyezése ellen.

{K1}

Eckstein úgy vélekedett, újabb sötét felhők gyülekeznek, mivel „a kijelölt miniszterelnök nyilatkozatai azt tanúsítják, hogy teljes lendülettel folytatódik az igazságügy és a jogállam elleni támadás. Menjünk el minél többen mi, magyarok is a szombati délutáni tüntetésre”.

Eckstein-Kovács Péter – aki korábban keményen bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy aktívan részt vesz az igazságügyi törvények módosításában – ennek kapcsán a Krónikának elmondta: azon előzmények okán értékeli úgy, hogy a – még fel sem állt – kormány támadást kíván intézni a jogállam ellen, amikor a PSD–ALDE-koalíció jogállam ellenes tervezeteket terjesztett be, „gyáván, nem vállalva a kormány kezdeményezését/felelősségét”.

A nevesített miniszterelnök az Európai Parlamentben támogatásáról biztosította az ordas javaslatokat. Na meg Dăncilă asszony a jogerősen elítélt Dragnea famulusa. Teleorman/Videle. Hogy legyünk optimisták magyarokként, Kolozsváron a jogállamot illetően?”

– tette föl a kérdést. Kérdésünkre, miért érzi úgy, hogy – miközben maga is RMDSZ-tag, sőt az RMDSZ színeiben miniszter és szenátor is volt, az RMDSZ-nek pedig jelenleg is érvényes együttműködési megállapodása van a koalícióval – nem csupán neki kellett Bukarestbe mennie tüntetni, de még külön szerveznie is kell egy buszt, elmondta, azért, mert nem egyedül érzi azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

Nyilván szimbolikus a megjelenített magyar jelenlét, de szerintem fontos. A visszajelzés nagyon pozitív volt mind román, mind magyar részről.

A magyaroknak is fontos a jogállamiság, az igazságosság, ez volt a hozzászólók többségének véleménye a kezdeményezésünkre. Jelentett némi szervezést a bukaresti út, de ami jó, hogy mindenki melléállt, akit megkerestem” – mutatott rá. Felvetésünkre, hogy a tüntetéseknek lehet-e bármilyen foganatjuk, kifejtette: volt már rá példa, hogy az utca/közvélemény jó irányba befolyásolta a politikai döntéseket. „Legyen most is így” – hangsúlyozta.

Az általa szervezett bukaresti út iránti érdeklődést „óriásinak” jellemezte. „Az, hogy emberek saját költségükön, fáradtságot nem kímélve hétvégén eljönnek egy demokratikus elvet, a jogállamiságot, emberi tisztességüket megvédeni akkor is, ha számszerűleg nincsenek nagyon sokan, az óriási. Nem mindenki tudott elutazni Bukarestbe, de több százan támogatták a kezdeményezést nyilvánosan, gondolom, erkölcsileg még sokkal többen” – fejtette ki lapunknak Eckstein-Kovács Péter.

{K2}