Prioritásként kezelik az infrastruktúrafejlesztést Kolozsváron

Krónika 2018. január 22., 10:10

Infrastrukturális és tömegközlekedési beruházások élveznek prioritást Kolozsvár 2018-as költségvetés-tervezetében, amelyet már közvitára bocsátottak, és amellyel kapcsolatban az érdeklődők január 26-áig nyújthatják be észrevételeiket, javaslataikat és hozzászólásaikat.

Fotó: Facebook/Emil Boc

Az Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a polgármesteri hivatal az idei büdzséből megrendeli a város déli körgyűrűjének megvalósíthatósági tanulmányát, a részleges városrendezési tervet (PUZ) és a beruházás engedélyeztetéséhez szükséges technikai dokumentációt is,

erre 5,44 millió lejt szánnak, továbbá a metró megvalósíthatósági előtanulmányára 3,48 millió lejt különítenek el.

Meghirdetik ugyanakkor a Mărăşti téri és a törökvágási átjáró megépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezenkívül idén megújul a Május 1. tér környékét az Írisz negyeddel a Nádas-patak fölött összekötő Porcelán híd és a Gyár utcai híd, illetve kiírják a Szamoson átívelő Garibaldi híd korszerűsítésére vonatkozó licitet.

A közleményben arra is kitérnek, hogy

idén forgalomba áll a város által vásárolt 11 elektromos autóbusz,

a helyi tömegközlekedési vállalat (CTP) járműparkjának fejlesztése pedig folytatódik, az önkormányzat villamosok, további elektromos buszok és a legújabb technológiával felszerelt trolik beszerzéséhez keres forrásokat.

A költségvetés-tervezetben oktatási projektek is szerepelnek: a polgármesteri hivatal egyrészt továbbra is támogatást nyújt a tanintézeteknek, amelyek az iskola utáni tevékenységek megszervezésére is finanszírozást kapnak, ezenkívül elkezdik két új bölcsőde építését, illetve két további intézmény megvalósítását is előkészítik. Az önkormányzat a zöldövezetekre is külön tételt szán: a Tóközben és a Monostor negyedben két új parkot alakítanak ki, ugyanakkor felújítják a Nemzeti Színház mögötti, a Hétvezér tér melletti, valamint a Malom utcai I. L. Caragiale parkot – minderre 360 ezer lejt különítenek el.

Egy másik nagyobb projekt a Tűzoltótorony korszerűsítése, amelyre 10,2 millió lejt szánnak.

A kolozsvári városvezetés emellett ötletbörzét hirdet a Vasutaspark, a Farkas utca és a Fellegvár felújításáról, és folytatja a közvitákat az innovációs központban. Kivitelezik a részvételi költségvetési pályázat nyertes ötleteit, összesen 15 projektet, a Szamos-part rehabilitációjára pedig jelentős összeget, 25,5 millió lejt költenek.

A kincses város idén 257 millió euróból (1,2 milliárd lejből) gazdálkodik, ez közel 40 millió euróval kisebb a tavalyi büdzsénél

– a visszaesés a kormánynak az adóvisszaosztás révén nyújtott összeg lefaragására vonatkozó intézkedésének tudható be. A költségvetés-kiesés másik oka, hogy a pedagógusok bérének kifizetését központosították, így erre már nem lesz keretük a helyi önkormányzatoknak. Mindezek ellenére a kolozsvári önkormányzat ebben az évben nem emelte a helyi adók és illetékek mértékét, ugyanakkor megdrágította a parkolási díjszabásokat.