Kelemen Hunor: ilyen ütemben öt-hat kormányfőre is szükség lehet 2020-ig

Krónika 2018. január 21., 16:12

„Ha ebben az ütemben folytatja a kormánykoalíció, akkor 2020-ig, a parlamenti ciklus végéig öt-hat miniszterelnökre is szükség lesz, bár ez az országnak egyáltalán nem tesz jót” – fogalmazott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Fotó: Facebook/Rmdsz Csíki Területi Szervezet

Kelemen ismételten kitért arra, hogy még nem találkoztak Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel, nem tudják, mit gondol a kormányzásról, és ismeretlenül nem akarnak véleményt formálni az eddig európai parlamenti képviselőként tevékenykedő politikusról. A területi szervezet közleménye szerint a pártelnök ugyanakkor hangsúlyozta:

2018-ban nagyon sok kérdésre kell jó választ adnia az RMDSZ-nek, és mindenképpen el kell kerülnie, hogy elszigetelődjön a parlamentben.

Kelemen Hunor azt szeretné, ha a román politikai pártok mindegyikével lenne kommunikáció és párbeszéd. A küldöttgyűlésen egyébként levetítették a Mihai Tudose volt kormányfő székely zászlóról tett kijelentéséről szóló videórészletet, és a jelenlévőknek székely zászlót osztottak. A Csíki Területi Szervezet egyébként múlt héten indított akciója keretében 30 ezer székely zászlót oszt szét a térség háztartásainak, Becze István ügyvezető elnök szerint ilyen hangulatban fontos, hogy segítsenek az embereknek, céljuk pedig, hogy március 15-én minden székely házon lobogjon a zászló.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja arról számolt be: a Magyarországon meghirdetett családok éve a külhoni családok éve is, és a magyar kormány több száz millió forintos keretet szán családbarát programok támogatására a határon túl, továbbá kiterjesztette a babakötvényt és az anyasági támogatást is. A választási regisztráció kapcsán elmondta, hogy azt minden formában népszerűsítik, és folytatják a honosításról szóló széles körű tájékoztatást is.

Az eseményen top tízes listában összegezték az elmúlt év legjelentősebb eredményeit. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke többek között az önkéntes tűzoltók tevékenységét, a vadkárok, illetve medvetámadások ügyében szervezett bukaresti tüntetést, valamint a vidéki korcsolya- és úszásprogramot említette.