Korábban Liviu Dragneát óvta a tüntetőket verő bukaresti csendőr

Krónika 2018. január 21., 14:22

Hímes tojásként óvta korábban Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a román csendőrség ama alkalmazottja, aki szombaton este több tüntetőt is megütött Bukarestben.

Marian Godină rendőr szerint a Dragneát védelmező csendőr verte a tüntetőket

A rendkívül erőszakos csendőrt ábrázoló képsorok már szombaton este felkerültek a világhálóra, a videót pedig a hírtelevíziók is bemutatták. A felvételen az látható, amint a kormányellenes tüntetőket feltartóztatni próbáló csendőrök egyike ököllel ütötte a demonstrálókat.

A több tízezres fővárosi megmozduláson akkor következett be a dulakodás a tüntetők és a rendfenntartók között, amikor az addig a járdán vonuló demonstrálók el akarták foglalni az úttestet. A csendőrök megpróbálták visszatartani őket, és megvédeni a kordonokat, amelyeket a demonstrálók szét akartak szedni. Ekkor kezdte el a tüntetőket verni az egyik csendőr.

A verekedő csendőr kilétét vasárnap tárta fel a közösségi oldalon közölt bejegyzéseiről országos hírnévre szert tett Marian Godină brassói rendőr.

Godină szerint az egyenruhás ugyanaz, aki tavaly látványosan óvta Liviu Dragneát, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, amikor a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus kihallgatásra jelentkezett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székházánál. A szóban forgó csendőr akkor a helyszínről tudósító újságírókkal is durván bánt annak érdekében, hogy Dragnea elhagyhassa a DNA-t. Godină említést tesz arról is, hogy sokan – elsősorban a csendőrségnél dolgozó kollégái – hevesen bírálták amiatt, hogy elmarasztalta a tüntetőket verő csendőrségi alkalmazottat.

A csendőrség egyébként vasárnap bejelentette, hogy belső vizsgálatot indított a demonstrálók és a csendőrök között kirobbant dulakodás ügyében. A karhatalom közölte, hogy azonosította a tüntetőket bántalmazó csendőrt, mindazonáltal fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt is, hogy az első vonalban, több órán keresztül, rendkívüli meteorológiai körülmények között szolgálatot teljesítő csendőrök esetében a különleges nyomás hatására „előfordulhatnak hasonló magatartások”.

{K1}