Felújít az önkor­mányzat: korszerűsíti a kolozsvári városháza a Szentegyház utca egyik épületét

Pap Melinda 2018. január 20., 14:57

Jó példával jár elöl a kolozsvári polgármesteri hivatal: önerőből korszerűsíti a Szentegyház utca egyik bérpalotáját. A teljes körű felújítás közel kétmillió euróba kerül.

Fotó: Biró István

Saját forrásokból korszerűsíti a kolozsvári önkormányzat a belváros egyik épületét. A Szentegyház (Iuliu Maniu) utcában, a tükörpaloták szomszédságában lévő kétszintes ingatlan kívül-belül javításokon esik át, közölte Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája. Mint írják, a leromlott állapotban levő épület – melynek emeletén szociális lakások találhatók – felújítása közel kétmillió euróba kerül, az összeget az önkormányzat saját forrásokból teremti elő.

Az 1902-ben épült, közel kétezer négyzetméter hasznos területű ingatlan felújítását 18 hónap alatt kell befejeznie a kivitelezőnek. Oláh Emese alpolgármester hangsúlyozta, hogy

a munkálatok során megkülönböztetett figyelmet szentelnek az esztétikai szempontoknak, így például az épület arculatát összehangolják a római katolikus egyház tulajdonában levő szemközti, már felújított ikerépület színvilágával.

Azt is fontosnak tartja, hogy a kivitelező lehetőség szerint az eredeti elemekből dolgozzon. A tájékoztatás szerint a belső terek öntött mozaikpadlózatát kőlapokkal helyettesítik, a befalazott ablakokat és pinceablakokat helyreállítják, a burkolatokat természetes anyagokkal helyettesítik. Az ingatlant a modern igényeknek megfelelően korszerűsítik, de a felújítás során az eredeti arculat megőrzésére törekszenek. A földszinten művészeti kiállítóteret létesítenek.

A munkálat révén az önkormányzat a leromlott állapotú ingatlanok tulajdonosainak is jó példával szolgál, akiknek tavaly óta az ingatlanadó hatszorosát kell fizetniük, ha nem újítják fel tulajdonukat. Guttmann Szabolcs műépítész, az építészkamara erdélyi fiókjának vezetője a Krónikának korábban úgy nyilatkozott, hogy nagyváradi mintára a polgármesteri hivatalnak is be kellene fektetnie a műemlék-korszerűsítésbe példát statuálva.

A szakember úgy vélte, ezáltal megtapasztalná a felújítás kihívásait, és ezeket a tapasztalatokat a homlokzatfelújítási program keretében is hasznosíthatná. Mint arról beszámoltunk, a helyi tanács nemrég hagyta jóvá a program új, aktualizált szabályzatát, mely szerint az önkormányzat meghitelezi az ingatlanukat felújítani szándékozókat, a költségek legtöbb 50 százalékát fedezi.

Parkolóház épül a Monostor negyedben

Szabadidős övezetet hoz létre, és 266 férőhelyes parkolóházat épít az önkormányzat a Monostor negyedben 106 lebontásra ítélt garázs helyébe. A Kalányos (Primăverii) utcai parkolóház összesen 25,2 millió lejbe kerül áfa nélkül, a beruházást januári ülésén hagyta jóvá az önkormányzat. Az ötszintes, 266 férőhelyes parkolóház két föld alatti szintből, földszintből és két emeleti szintből áll majd. Hét helyet a fogyatékkal élő autósoknak tartanak fenn, további 27 helyet az elektromos autóknak szánnak, és egy 14 helyes biciklistandot is létesítenek. A parkolóház épülésével egyidejűleg a Kalányos utca és a Peana sétány közötti övezetet is rendezik, játszóteret és szabadidős tevékenységekre alkalmas területet alakítanak ki.