Az angol tantárgyversenyek bojkottjára szólít a Minta a Krónika cikke nyomán

Krónika 2018. január 19., 22:52

Az angol nyelvű tantárgyversenyek bojkottjára kéri az illetékeseket a Minta azok után, hogy a Krónika feltárta: labdába se rúghatnak a magyar anyanyelvű diákok román társaik mellett a megmérettetésen egy új szabályozás miatt.

Tőke Ervin, a Minta elnöke Fotó: Sándor Csilla

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ifjúsági tagozataként működő szervezet a lapunkban megjelent cikk alapján értesült arról, hogy egy szabályozás értelmében a magyar diákok hátránnyal indulnak az angol nyelvű tantárgyversenyen. A Krónika feltárta, az új szabályozás szerint mindegyik diáknak – függetlenül a diák anyanyelvétől – angolról románra és román nyelvről angolra kellene fordítania. Ezzel megnehezítik a magyar középiskolások helyzetét, hiszen egy idegen nyelvről egy másik idegen nyelvre kellene fordítani a szöveget, ami már egyetemi szintű feladat.

{K1}

A Minta teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a szabályozást, amely ellentmond számos, Románia által elfogadott dokumentumnak is. „A magyar középiskolásokat eleve vesztes csatába akarják vinni, hogy ott csúnyán elbukjanak és mutogathassák majd a statisztikákat gúnyos mosollyal az arcukon” – állapította meg szerkesztőségünkhöz az ifjúsági szervezet elnöksége nevében pénteken eljuttatott felhívásában Tőke Ervin.

A Minta elnöke úgy gondolja, ebben az esetben nem egyszerű gondatlanságról van szó.

„Itt a diákok sikertudatát kívánják rombolni és azt üzenik a magyar gyerekeknek, hogy: Lám, itt csak románul tudsz boldogulni és semmit sem ér a magyar anyanyelved; „Magyarként itt csak vesztes lehetsz, menj el vagy olvadj be” – szerepel a közleményben. A szervezet szerint ahogy egy kézilabdacsapat sem állna pályára, ha előbb hátrakötné a szövetség a játékosok kezét, úgy a magyaroknak sincs mit keresniük ilyen körülmények között ezen a versenyen. Az ifjúsági szervezet arra kéri a magyar anyanyelvű oktatási intézmények felelőseit, hogy bojkottálják az angol tantárgyversenyt.

A Minta úgy véli, egyik felelős nevelő sem küldheti a rábízott diákokat olyan helyre, ahol arra készülnek, hogy megalázzák őket.