Az RMDSZ felülvizsgálja a kormánnyal kötött, „finomvegyes megítélésű” együttműködést

Bíró Blanka , Balogh Levente 2018. január 19., 10:44

Az RMDSZ még az új parlamenti ülésszak előtt, közös frakcióülés keretében akarja felülvizsgálni a kormánnyal kötött, „finom­vegyes megítélésű” parlamenti együttműködési megállapodást – tudta meg a Krónika a szövetség frakcióvezetőitől.

Fotó: Presidency.ro

Az RMDSZ még az új parlamenti ülésszak előtt, közös frakcióülés keretében akarja elemezni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött parlamenti együttműködési megállapodást a szövetség szabályzata szerint – tájékoztatta a Krónikát Cseke Attila, a szenátusi frakció vezetője. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy az RMDSZ újraértékeli-e a viszonyát a PSD, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta balliberális koalícióval a kormányfőváltás következtében.

Cseke emlékeztetett: az őszi ülésszak előtti egyeztetéshez hasonlóan

ezúttal is mérlegelni fogják, hogy mit hozott a parlamenti együttműködés a romániai magyar közösségnek, és ez alapján döntik el, hogy folytatják-e a kormányzó pártokkal érvényben lévő parlamenti együttműködést.

A szenátor az eredmények közt említette, hogy sikerült elfogadtatni a protestáns teológia állami finanszírozását, a magyar diákok differenciált román érettségijére vonatkozó javaslatot, ugyanakkor emlékeztetett, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében is született a képviselőházban döntés, ami szintén az együttműködés eredménye. Rámutatott, azt is látni kell, számtalan kérdésben nem sikerült előrelépni, például az anyanyelvhasználati küszöb csökkentésében, vagy március 15. hivatalos ünneppé való nyilvánításában.

Cseke Attila elmondta,

előkészületben van a találkozó Viorica Dăncilă új kormányfővel, mert fontosnak tartják, hogy mindkét fél bemutatkozzon, ismertessék terveiket, elvárásaikat,

hiszen a parlamenti együttműködésben is fontos szerepe van a kormánynak, amely véleményezi a parlamenti kezdeményezéseket, vezeti a közigazgatást, ezért „tisztázni kell, miként viszonyul a romániai magyar közösséghez”.

Volt, hogy rossz szájízzel maradtak

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kérdésünkre úgy fogalmazott, finomvegyes a kormányzó szociáldemokrata párttal való parlamenti együttműködés megítélése, hiszen

voltak sikertörténetek, de zátonyra futott kezdeményezések is”.

Rámutatott, az együttműködés a nagyobbik kormánypárttal a parlamenti dimenziót merítette ki, kormányzati szinten kevés olyan helyzet adódott, amikor érvényesíteni lehetett: oktatásügyben lehetett lépéseket tenni, és a költségvetés kidolgozásakor is próbáltak eredményeket elérni. A frakcióvezető szerint a PSD–RMDSZ-kapcsolatban a szövetség törvénykezdeményezéseit szerették volna elfogadtatni, s bár voltak e téren sikeres próbálkozások, „rossz szájízzel maradtak”, amikor sarkalatos ügyekben – például március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításában, vagy a közigazgatási törvény módosításában, ami szerint 10 százalékra csökkentették volna az anyanyelvhasználati küszöböt – „a nacionalista hisztéria és nyomás hatására a PSD befékezett”.

Korodi is megerősítette: a további együttműködésről az RMDSZ-frakciókkal való egyeztetés nyomán döntenek, és hozzátette, sokat nyom majd a latban, hogy milyen kormányprogrammal rukkolnak elő. A Hargita megyei politikus leszögezte:

az RMDSZ-nek „készen áll a listája”, amelyen többek között a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye, az önkormányzatok finanszírozási rendszere, a nyelvhasználat, valamint az egészségügy szerepel prioritásként.

Fotó: MTI

„A román pártok alkalmatlanok”

„Az RMDSZ egyetlen román politikai párttal sem folytatott koalíciós egyeztetéseket, Viorica Dăncilă új miniszterelnököt nem ismerjük, soha nem találkoztunk vele, viszont azt tudjuk, hogy egyike volt azoknak a román politikusoknak, akik nyilvánosan elhatárolódtak Mihai Tudose azóta lemondott kormányfő székely zászlóra vonatkozó kijelentésétől” – vázolta fel véleményét Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi polgármester – aki a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnökeként szerda délután részt vett a Cotroceni-palotában az államfővel folytatott egyeztetésen – kérdésünkre kifejtette, az a tény, hogy Romániának nyolc év alatt tíz miniszterelnöke volt, azt bizonyítja, hogy a román pártok képtelenek kormányozni ezt az országot.

A sepsiszentgyörgyi politikus „félig tréfából, félig komolyan” megjegyezte, ezek után talán az RMDSZ-nek kellene esélyt adni a kormányalapításra, mert úgy véli, a szövetségnek sikerülhetne modernizálni, demokratizálni, emancipálni Romániát.

Antal Árpád szerint az első lépés az állami költségvetés bevételeinek növelése kellene hogy legyen, hatékonyabb adóbehajtással, hiszen így jutna pénz „nemcsak a titkosszolgálatokra, hanem az oktatásra, az egészségügyre és az infrastruktúrára is”. A sepsiszentgyörgyi politikus szerint nem kellene semmi újat kitalálni, csak a nyugaton működő modelleket alkalmazni.

Amint arról beszámoltunk, szerdán, a Klaus Johannis államfővel folytatott egyeztetést követően Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy nyilatkozott, mivel nem ismerik a Tudose helyére jelölt Viorica Dăncilă szociáldemokrata európai parlamenti képviselőt, nem tudnak sem pró, sem kontra érveket felhozni vele kapcsolatosan.

Liviu Dragnea PSD-elnök az egyeztetés után azt mondta, hogy Kelemen Hunorral is tárgyalt Dăncilă személyéről, elmondta neki, hogy amennyiben támogatják a jelöltet, „ugyanolyan jó és nyitott lesz a viszony a kormány és az RMDSZ között, mint a parlamentben”, az RMDSZ elnöke pedig – szerinte – azt mondta, nem lát okot arra, hogy ne támogassák.

{K1}

Változások várhatók a kormánynévsorban

A PSD–ALDE koalíció pártjainak vezetői a tervek szerint hétfőn ülnek össze, hogy döntsenek a Viorica Dăncilă vezette új kormány összetételéről. Az új kormány teljes egészében megőrzi a hétfőn lemondott Mihai Tudose vezette kabinet szerkezetét, vagyis ugyanannyi tárcából áll majd. A miniszterek nagy része is a helyén marad, azonban lesznek olyan tárcák, amelyek élén csere várható.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint biztosra vehető, hogy Lia Olguţa Vasilescu megmarad a munkaügyi tárca élén, Carmen Dan tovább irányíthatja a belügyminisztériumot, és Mihai Fifor védelmi, Petre Daea földművelésügyi, Tudorel Toader igazságügyi és Paul Stănescu fejlesztési miniszter is a helyén marad – utóbbi minden valószínűség szerint a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is megőrizheti.

A kisebbik koalíciós párt (ALDE) várhatóan megtartja az általa birtokolt négy tárcát – a külügyit, a környezetvédelmit, az energetikait és a parlamenti kapcsolatokért felelőst –, és a miniszterek is ugyanazok maradnak, vagyis Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu és Viorel Ilie is a helyén marad. Ioan Deneş is megmarad a vízügyi és erdészeti tárca élén, ugyanakkor Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes és Felix Stroe közlekedési miniszter elveszítheti tisztségét – utóbbi helyett elődje, Răzvan Cuc kerülhet a tárca élére.

Marius Nica európai forrásokért felelős miniszter sem valószínű, hogy megőrizheti tisztségét. Ciolacu, Stroe és Nica egyébként hiányzott a Mihai Fifor által ügyvivő miniszterelnökként vezetett szerdai kormányülésről. Ők mindhárman Tudose pártjára álltak a Tudose–Dragnea-konfliktusban. Kérdőjelesnek tűnik, hogy Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős és Mircea Dobre idegenforgalmi miniszter megtarthatja-e tárcáját, és egyes hírek szerint Liviu Pop is távozhat az oktatási tárca éléről – az ő helyét Ecaterina Andronescu korábbi tárcavezető veheti át.