Törölték a motorosok csütörtöki szakaszát a Dakaron – Gyenes a 24. helyen áll

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. január 18., 17:50

Az időjárás miatt törölték a motorosok és quadosok csütörtöki versenyét a Dél-Amerikában zajló Dakar Ralin, ezért – a 375 km-es szelektívet terv szerint teljesítő autósokkal és motorosokkal ellentétben – ők összekötő útvonalon utaztak Fiambalából San Juanba.

Gyenes Mani a Dakar Rali 11. szakaszán Fotó: RallyZone

A 12. szakasz eltörlésének bejelentésekor a szatmárnémeti Gyenes Emánuel „Mani" összetettben a 24. helyen állt, pedig Belénből Fiambalába tartva meghibásodott az úgynevezett roadbookja (útikönyv), emiatt 280 km-en keresztül kézileg kellett szabályoznia az útvonalat mutató tekercspapírt. Ez volt a maraton első szakasza, így a versenyzők nem kérhettek segítséget a szerelőiktől.

Nagyon nehéz ez a 40. Dakar. Mondták, hogy nehéz lesz, de nem számítottam rá, hogy ennyire”

– fogalmazott Románia legjobb dakarosa a hivatalos Facebook-oldalán egy videóbejátszásban. Ugyanebből a felvételből az is kiderült, hogy a tapasztalt terepmotorosnak egészségügyi problémái is voltak, amikor egy lázzal járó hűlés gyengítette épp a viadal egyik legnehezebb részén. Most már viszont csak a pénteki, San Juanból Córdobába tartó 907 km-es távot kell megtennie 424 km-es mért szakasszal, hogy szombaton az argentínai településen további 120 km-es szelektív után célba érjen pályafutása nyolcadik „sivatagi" raliján.

Ezen a jubileumi viadalon egyébként az osztrák Matthias Walkner (Red Bull KTM) vezet a motorosoknál, míg a quadosoknál a tapasztalat chilei, Ignacio Casale áll az összetett élén. A magyarországi sportolók – Dési János és Horváth Lajos motoros, illetve Szalay Balázs autós egysége – már nincsenek versenyben, mint ahogyan a motorosok közül többek között Sam Sunderland, Stefan Svitko, Bort-Joan Barreda, a quadosok mezőnyéből Rafal Sonik, az autósoknál Sebastien Loeb, Nani Roma, a kamionosoknál pedig Ales Loprais kényszerült feladni a világ legnehezebb terepraliját. Az autósok és kamionosok csütörtöki 12. szakasza előtt Carlos Sainz, illetve a Federico Villagra neve által fémjelzett egységek által ezen kategóriák élén.