Elverik a port Johannison ellenzéki csoportosulások „Dragnea kormányfőjének” kinevezése miatt

Krónika 2018. január 17., 23:14

Csalódottságuknak adtak hangot ellenzéki csoportosulások amiatt, hogy Klaus Johannis államfő megbízta kormányalakítással szerdán Viorica Dăncilă EP-képviselőt, akit a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

A Románia Kezdeményezés (Inițiativa România) elnevezésű csoport több tagja tüntetést rendezett szerdán este az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota előtt, „Miért?” feliratú plakátokat emelve a magasba. A demonstrálók értetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Johannis miért nem utasította vissza Dăncilă kinevezését, vagy legalábbis miért nem támasztott semmiféle feltételt ahhoz, hogy eleget tegyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésének.

Miért írta alá az államfő Dăncilă megbízatását, amikor mindenki tisztában van vele, hogy ezáltal a képviselőház bíróság által elítélt, más bűnvádi dossziéban vádlott elnökét nevezte ki a kormány élére?

– tette fel a kérdést a csoportosulás a tüntetésre való felhívásában.

Csalódottságát fejezte ki Johannis döntése kapcsán a #Rezistență (Ellenállás) elnevezésű, az igazságügyi törvények módosítása elleni utcai tüntetések megszervezésében oroszlánrészt vállaló civil csoport is, amely közleményében úgy fogalmaz: nem a PSD, hanem Románia érdemelt volna meg újabb esélyt. (A jobboldali elnök szerdán közölte: két korábbi kormányuk kudarca után „ad még egy esélyt” a szociáldemokratáknak választási ígéreteik teljesítésére). Elítélte az államfő lépését a #Korrupció öl közösség is, elfogadhatatlannak nevezve Johannis döntését, amellyel szerintük „összeszűrte a levet” a PSD-vel.

„Az államfő ma sajnos azt választotta, hogy harmadik esélyt ad mindazoknak, akiknek egyetlen céljuk a korrupció megmentése. Mi azonban ugyanazok maradunk” – szerepel a csoportosulás állásfoglalásában, amelyben mindenkit várnak a január 20-án Bukarestben rendezendő kormányellenes demonstrációra.

Bírálattal illette az elnököt a Mentsétek meg Romániát (USR) vezetője is, aki szerint Johannis elszalasztotta a lehetőséget, hogy „korlátozza a PSD által okozott katasztrófát”. Dan Barna, az ellenzéki párt elnöke úgy véli, a PSD–ALDE-koalíciónak adott újabb esély nem mást jelent, mint azt, hogy Románia továbbra is Liviu Dragnea „középkori szeszélyeinek áldozata marad”.