Johannis rábólintott: Viorica Dăncilă lesz Románia első női miniszterelnöke

Balogh Levente 2018. január 17., 17:41

Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással szerdán Viorica Dăncilă EP-képviselőt, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Johannis elfogadta a Liviu Dragnea vezette PSD javaslatát Fotó: Presidency.ro

Első ízben lesz női miniszterelnöke Romániának, miután Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetések követően bejelentette: kormányalakítással bízza meg a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét, Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt, miután Mihai Tudose eddigi miniszterelnök hétfőn este lemondott.

Rövid bejelentésében az elnök közölte: számos véleményt hallott az új kormány megalakításáról és a miniszterelnök kinevezéséről, és a politikusok véleménye mellett az egyszerű emberek álláspontjával is találkozott, többek között a közösségi oldalakon. Megjegyezte: a döntésnek összhangban kell lennie az alkotmánnyal, ennek értelmében figyelembe kell vennie a parlamenti erőviszonyokat, vagyis hogy a PSD többségben van.

Ennek nyomán úgy döntött: még egy esélyt ad a pártnak, és kormányalakítással bízza meg a jelöltjét.

„Most azonban a PSD-nek teljesítenie kell, mivel a polgárok és én is nagy elvárásokkal tekintünk rá. A PSD béreket, nyugdíjakat, iskolákat, tankönyveket, kórházakat, infrastruktúrát ígért, de eddig nagyon kevés valósult meg mindebből. Most be kell bizonyítania, hogy amit megígért, valóra is váltja. Két kudarcos kormány után esélyt kapnak bebizonyítani: tudják, mit akarnak és hogyan akarják megvalósítani” – mutatott rá a az elnök, aki reményét fejezte ki, hogy az új kormány már február elsejéig megalakulhat.

{K2}

A nap folyamán korábban Johannis az összes parlamenti párt képviselőivel találkozott. Az RMDSZ-szel folytatott egyeztetést követően Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy vélekedett: csupán vágyálom az előre hozott választás kiírása, az a jelenlegi alkotmányos viszonyok mellett nem valósítható meg. 

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Elmondta, mivel nem ismerik a Tudose helyére jelölt Viorica Dăncilă szociáldemokrata európai parlamenti képviselőt, nem tudnak sem pró, sem kontra érveket felhozni vele kapcsolatosan.

Nem vagyunk előítéletesek, ezért nem mondunk nemet, de nem ismerjük, ezért nem mondhatunk igent sem.

Ezért megvárjuk az államfő döntését, ha ő elfogadja és megbízza a kormányalakítással, akkor természetesen tárgyalunk Dăncilă asszonnyal, meglátjuk, mit mond, hogy néz ki a kormánytagok listája, milyen programmal áll elő” – mutatott rá Kelemen.

Az államfő által elsőként fogadott Szociáldemokrata Párt – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (PSD-ALDE) koalíció ötfős küldöttségét vezető PSD-elnök, Liviu Dragnea a jelöltet „nem konfliktusos", párbeszédcentrikus személyiségként jellemezte. Hozzátette, bemutatta Johannisnak azoknak a PSD-s és ALDE-s képviselőknek és szenátoroknak a listáját, akik támogatják Dăncilát, így próbálva az elnök tudomására hozni, hogy "nincs semmiféle probléma a parlamenti többségen belül”.

Fotó: Presidency.ro

Udvarol az RMDSZ-nek Dragnea

Dragnea azt is elárulta, hogy Kelemen Hunorral is tárgyalt Dăncilă személyéről, elmondta neki, hogy

amennyiben támogatják a jelöltet, „ugyanolyan jó és nyitott lesz a viszony kormány és az RMDSZ között, mint a parlamentben", az RMDSZ elnöke pedig – szerinte – azt mondta, nem lát okot arra, hogy ne támogassák.

A PSD Johannis döntése után újabb egyeztetést kezdeményez az RMDSZ-szel.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban a találkozó után megismételte a párt keddi álláspontját, miszerint előre hozott választás kiírását tartják indokoltnak, és leszögezte: a PSD-vel semmilyen formában sem hajlandóak közösen kormányozni. Hozzátette, amennyiben az államfő felkéri, a PNL tárgyalásokat kezd egy PSD nélküli parlamenti többség kialakításáról. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna is úgy vélekedett, a „becsületes" megoldás az előre hozott választás lenne.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Traian Băsescu volt államfő közölte: pártja Siegfried Mureşan és Eugen Tomac személyében saját miniszterelnök-jelölteket állít, mivel meggyőződése, hogy amennyiben az elsőt leszavazza a parlament, a másodikat nem, mivel senki sem akar valójában előre hozott választást. Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője irreálisnak mondta az előre hozott választás esélyét, és közölte: előbb tárgyalni kívánnak a kijelölt kormányfővel, ezt követően döntenek a támogatásáról.

Viorica Dăncilă Fotó: Facebook

Dăncilă földrajzi bakija

Viorica Dăncilă egyébként bevallása szerint kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy átvegye a miniszterelnöki tisztséget, és nem tart a megbízatástól. Kedden annak kapcsán, nem tart-e attól, hogy a Sorin Grindeanu és Mihai Tudose volt miniszterelnökökéhez hasonlóan rövid mandátuma lesz, azt mondta, pozitívan kell gondolkodnia, és nem tart ettől a megbízatástól, mert optimista és kiegyensúlyozott természetű.

{K1}

Dăncilă kapcsán egyébként előkerült egy olyan, tavalyi interjú, amelyben meglehetős tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot a földrajz terén.

Egy riporter angol nyelven azt kérdezte tőle: mit tehet az EU az iráni nők jogainak védelméért. A román EP-képviselő anyanyelvén válaszolt, kifejtve, az ügyet kivizsgálja az EP nőjogi és nemi egyenlőségért felelős szakbizottsága, amelynek ő is tagja. Itt ugyanakkor megjegyezte: mindez azonban nem jelenti azt, hogy megpróbálnak beavatkozni „egy tagállam belügyeibe, mint például Pakisztán vagy Irán”.

Tehetős a leendő kormányfő

Dăncilă vagyonbevallása alapján igencsak tehetős. Férjével együtt Brassó megyében egy 544, Dolj megyében pedig egy 1200 négyzetméteres telket birtokol. Szintén Dolj megyében egy kéthektáros termőföld is a tulajdonukban van. Emellett a Teleorman megyei Videle településen egy 100, Pliesti-en pedig egy 44 négyzetméteres lakásuk van. Ugyanakkor a Dolj megyei Giurgița településen van egy 140 négyzetméteres lakóházuk, és egy Brassó megyei hétvégi ház is szerepel a nyilatkozatban.

A jelölt nevén egy 2014-es gyártású Volkswagen Passat gépkocsi is szerepel. Bankszámláin több mint 68 ezer euró, 17 ezer dollár és 183 ezer lej szerepel. Éves EP-képviselői illetménye tavaly 78 ezer euró volt, ugyanakkor férje az PMV Petrom menedzsereként 436 ezer lejt keresett. Ebből a jövedelemből Dăncilă bőkezűen támogatta a PSD-t: 2014-ben 40 ezer, 2016-ban pedig 20 ezer lejt utalt a pártkasszába.