Bővül a Fantomatika képregényújság alkotócsapata

Krónika 2018. január 17., 14:41

Két fiatal alkotó, Szabó András és Simon Lehel Zoltán is csatlakozott Erdély első képregényhavilapja, az októberben útjára indult Fantomatika című lap alkotócsapatához, a lapnak napvilágot látott már a negyedik, januári száma – közölték a Fantomatika szerzői.

Készül a képregény. Szabó András kolozsvári képzőművész is csatlakozott a Fantomatika alkotóihoz Fotó: Váczi Roland

Szabó Kriszta és Sárosi Mátyás kézdivásárhelyi képzőművészek ígéretükhöz híven az első három szám után publikálási lehetőséget biztosítanak erdélyi és magyarországi alkotóknak. A negyedik számban két erdélyi alkotó mutatkozik be egy meseparódiával, a további számokban pedig bővíteni akarják az alkotók körét.

A negyedik számtól antológiává alakul a Fantomatika, és különböző alkotók más-más képregényét fogja közölni, egyszerre többet is.

A januári számban olvasható Simon Lehel Zoltán novellája, amelyet Szabó András rajzolt meg. A lap első három számát egy sci-fi dráma töltötte ki, Bereg és Anzel története, valamint az általuk képviselt két világ, a középkori földi életmód és a fantomatikus világ közti eltérések, súrlódások generálta feszültség. Mint a közleményben olvasható, a Fantomatika mindenkié, együtt, bátran kell a jövőjét alakítani.

„Az erdélyi képregény, amennyiben létezése erőre kap, egy életérzést erősít meg, szubkulturális termék a javából, amellyel szívesen azonosulnak a 21. századi fiatalok és felnőttek szerte a világon, helyi volta pedig közösségkovácsoló, mert büszkeségre ad okot, és

szembemegy azzal az általános hangulattal, hogy Erdély egy elmaradt világrész és hogy az újító próbálkozásoknak esélyük sincs”

– írták az alkotók.

A Fantomatikát nemcsak Erdélyben, de Magyarországon is forgalmazzák. Az alkotókat megkereste a Galaktika, Magyarország legrangosabb, negyvenéves sci-fi lapja és a Szépirodalmi Figyelő havilap is képregényrészleteket közölt tőlük. A kiadó a Bethlen Gábor Alap meghívására eljutott a Magyarság Házába, az M1 és Duna Televízióba, írt róla az ELTE havilapja, és számtalan médiaszereplése volt. Részt vett a képregény fesztiválokon, könyvvásárokon, sok lapbemutatón és olvasótalálkozón, nagy érdeklődés kíséri az interneten, megrendelői vannak itthon és külföldön, egyik legtávolabbi olvasója Spanyolországban él.

A kiadó szerkesztősége mindössze három állandó tagot és néhány segítőt számlál, így nehézségekkel küszködik, de szándéka tovább folytatni a munkát, megoldani a feladatokat, terjeszkedni. További részletek a Fantomatika.com honlapon olvashatók.

{K1}