Számos rendezvénnyel méltatják a magyar kultúra napját Erdély-szerte

Krónika 2018. január 17., 14:18

Könyvbemutatókkal, koncertekkel, díjátadókkal, tárlatmegnyitókkal ünneplik Erdély-szerte a magyar kultúra napját ezen a héten és jövő héten.

Vinczefi László Gyimesekben készült fotója Fotó: Vinczefi László

Erdély-szerte szerveznek kulturális rendezvényeket a magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén és a jövő héten. 1989 óta január 22-én ünneplik a kultúrát a magyar nyelvterületen annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

A magyar kultúra napja alkalmából az RMDSZ idén is jutalomban részesíti azokat a művészeket, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez különös módon hozzájárulnak.

A kortárs magyar kultúráért díj átadóját vasárnap 18 órától tartják Kolozsváron a sétatéri Kaszinóban, ahol idén is három jeles erdélyi magyar művészt méltatnak. Marosvásárhelyen gálakoncerten lép fel Rost Andrea operaénekes, világhírű szoprán a Kultúrpalota színpadán. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes a világ legfontosabb operaházaiban énekelt már, most pedig marosvásárhelyen ad koncertet január 21-én, 18 órai kezdettel.

A magyar kultúra napja alkalmából a Teleki–Bolyai könyvtár egy hétre kiállítja legnagyobb kincsét, a Koncz-kódexet.

A 14. században pergamenlapokra másolt latin nyelvű Biblia a gyűjtemény legrégebbi kézirata, lapszélein 55 szót tartalmazó magyar nyelvű bejegyzés van: a Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák néven ismert hatodik magyar nyelvemlék a 15. század első negyedéből származik. Az értékes dokumentum a könyvtár nagytermében lesz látható.

Egyhetes ünneplés Nagyváradon

Január 22–27. között három rendhagyó előadással, köztük klasszikus zenei koncerttel, vígoperával és irodalmi ihletésű táncszínházi bemutatóval ünnepli a nagyváradi Szigligeti Színház a magyar kultúra hetét.

Nagyváradon egy hétig ünneplik a magyar kultúrát Fotó: Szigligeti Színház

Január 22-én, 18 órától a debreceni Kodály Filharmóniát látja vendégül a Szigligeti Színház. Január 23-án 19 órától a Szigligeti Stúdióban vendégszerepel a budapesti Kultúrkúria előadása, Hedry Mária Zrínyi Ilonája. A darab gerincét Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja.

Január 26-án 19 órától mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes a Szabó T. Anna kisregényéből született Senki madara című nagyszínpadi táncelőadást.

Január 27-én a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Művészetek Palota koprodukciójában Nagyváradra érkezik Selmeczi György Boldogasszony lovagja című vígoperája, amelynek középpontjában Szent László, Nagyvárad városalapító lovagkirálya áll.

Főúri otthonok makettjei

Tizenötödik alkalommal ünneplik idén a magyar kultúra napját Székelyudvarhelyen. A január 18–22. közötti rendezvénysorozaton számos tárlatmegnyitó és előadás várja az érdeklődőket, és ezúttal is átadják az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat.

Csütörtökön a Haáz Rezső Múzeumban kezdődik a programsorozat a Várak, kastélyok, rezidenciák című történelmi vándorkiállítással, amely különböző 13–16. századi főúri otthonok famakettjeit mutatja be 3D-ben.

Péntek délután öt órakor nyitják meg a Művelődési Ház koncerttermében a tizenhetedik Nemzetközi Magyar Fotószalon kiállítását. Hattól operettgálát tartanak a városháza Szent István Termében, majd héttől lehet megtekinteni a Tomcsa Sándor Színház Felsültek vs. Szerelem című előadását. Szombaton újabb kiállításmegnyitót tartanak a Haáz Rezső Múzeumban: a magyar festészet remekművei kerülnek az Üzenet a frontról című tárlat helyébe, többek közt Munkácsy Mihály és a nagybányai művésztelep festőinek alkotásait lehet majd megtekinteni.

Tárlat a Gyimesekben készült fotókból

A Hargita Megyei Tanács, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kászon község polgármesteri hivatala a magyar kultúra napja tiszteletére kiállítást és könyvbemutatót szervez a kászonaltízi művelődési házban január 19-én, pénteken 19 órától.

Csíki Csaba fotója Fotó: Csíki Csaba

Az Orbán Balázs nyomdokán a Gyimesek vidékén című fotókiállítás anyagát a Gyimesekben korábban szervezett dokumentációs fotótábor anyagából válogatta Balázs Ödön, a forrásközpont fotográfusa.

A sajátos körülmények között élő és gazdálkodó gyimesiek mindennapjait, a különleges természeti környezetet bemutató tárlat tél végéig megtekinthető. A megnyitón kulturális műsorral lép fel a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola tanulóinak csoportja.

A Forrásközpont kiadványait P. Buzogány Árpád művelődésszervező mutatja be. Az intézmény az utóbbi időszakban több néprajzi, helyismereti kiadványt és fotóalbumot jelentetett meg, amelyek közül többet is bemutatnak ez alkalommal a kászoni közönségnek.