Adós maradt a váradi városháza – Bár sok településen online is lehet fizetni a közterheket, sokan inkább sorbanállnak

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Dósa Ildikó , Kőrössy Andrea 2018. január 16., 17:03

A fejlemények ellenére nem mondtak le Nagyváradon a drasztikus mértékű adóemelésről, ezzel szemben Aradon az USR nyomására új határozatot készül elfogadni az önkormányzat. A fölösleges időtöltés elkerülése érdekében egyébként érdemes élni az online adófizetés lehetőségével.

Fotó: Oradea.ro

Nagyváradon évek óta ki lehet fizetni az interneten is a helyi adókat és illetékeket, ennek ellenére tegnap reggel több százan „ostromolták meg” a városháza pénzügyi osztályát, hogy személyesen róják le a közterhet. Az adófizetés első napjára jellemző zűrzavart pedig csak fokozta, hogy a sorbanállást idén felváltotta a sorszámrendszer, így a polgároknak a nekik jutó számot hallva kell jelentkezniük a megadott pénztárnál, sokan azonban ezt elmulasztják, így újabb sorszámot kellett igényelniük.

A nagyváradiak elégedetlenségének legfőbb okát azonban nem ez okozza, hanem az, hogy

a helyi önkormányzat derült égből villámcsapásként, az ígéretekkel ellentétben 20 százalékkal megemelte az ingatlanadót, ráadásul a március 31-éig történő kifizetés nyomán járó 10 százalékos kedvezményt is 5 százalékra csökkentette.

„Szavahihetetlen a városvezetés, hiszen azt ígérték, hogy amennyiben módosulnak a kormány szándékai, lemondanak az adóemelésről, ám az alpolgármester az év elején közölte, a tervezett beruházások miatt nem elégséges a tavalyi szint, nem tesznek le az adóemelésről. Tehát átverték a polgárokat” – fogalmazott a Krónikának egy felháborodott váradi lakos arra utalva, hogy korábban a 20 százalékos adóemelést a kormány januári adómódosításaival, illetve az emiatt kieső önkormányzati támogatással indokolták, később azonban kiderült, hogy a kabinet más forrásokból kompenzálja a helyi hivatalokat.

A lapunknak nyilatkozó polgár ugyanakkor hangsúlyozta: ha el is fogadják, hogy a közterhek emelése indokolt, a 20 százalékos mérték akkor is túlságosan drasztikus. Hozzátette: az sem jelent sok vigaszt, hogy aki időben fizet, belépőt nyerhet a helyi élményfürdőbe, mindezek ellenére tegnap kifizette az egész éves közterhet, hiszen jelen állás szerint más választása nincs.

Amint arról korábban beszámoltunk, a városháza honlapján nyilvános vitára bocsátott, a 2018-as helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezet eredetileg nem írt elő adóemelést. Ilie Bolojan polgármester azonban a közvita előtt pár órával sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen bejelentette, a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra való csökkentése miatt elkerülhetetlenné vált a 20 százalékos adóemelés, mivel a megkezdett beruházásokat folytatni kell.

Az ellenzéki politikus közölte egyúttal, hogy amennyiben a szociálliberális kormány kompenzálja a kieső bevételeket, letesznek az adóemelésről, ám erre egyre biztosabb, hogy végül nem kerül sor, Florin Birta alpolgármester ugyanis az év első tanácsülésén közölte, a fejlesztésekhez a tavalyinál nagyobb összegekre van szükség.

Visszalép az aradi önkormányzat

Az aradi önkormányzat ezzel szemben visszalépést tervez, azaz mégsem emelné idén a helyi adókat és illetékeket. Gheorghe Falcă polgármester pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy

visszavonják a helyi képviselő-testület által decemberben elfogadott határozatot, amely alapján emelkednének a közterhek, és újabb dokumentumot bocsátanak vitára a következő tanácsülésen.

A Hotnews.ro hírportál által idézett nemzeti liberális (PNL) elöljáró a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusainak az adóemelést célzó ellenkampányával indokolta a visszakozást. Falcă rámutatott: a kampányban „szörnyűségként” állították be az adóemelést, ugyanakkor nem hallotta az USR-t a miatt panaszkodni, hogy a kormány módosításaival „a Szociáldemokrata Párt 16 millió eurót lop el” a város költségvetéséből.

A decemberben elfogadott határozat szerint a magánszemélyek számára 25 százalékkal drágult volna az ingatlanadó és 5 százalékkal a telekadó. Arad egyébként a romániai települések között az elsők között volt, ahol bevezették az online adófizetést 2009-ben, a lehetőséggel pedig egyre többen élnek: míg 9 évvel ezelőtt mintegy ezren rótták le közterhüket az interneten keresztül, tavaly már 12 ezren választották ezt a megoldást.

Fotó: Pethő Melánia

Nem tolonganak a Székelyföldön az online adófizetők

Hargita megye eközben az online adófizetést lehetővé tevő települések számának tekintetében vezet az országban: a megye 45 önkormányzata használja a Ghişeul.ro rendszerét, miközben a második helyen levő Szeben megyében egyelőre 20 település csatlakozott a rendszerhez.

Ennek ellenére továbbra is kevesen fizetik ki online az adójukat: Székelyudvarhelyen például – ahol 2014 óta van erre lehetőség – tavaly alig 500-an használták a Ghişeul.ro rendszerét. Valamivel jobb a helyzet Sepsiszentgyörgyön, ahol tavaly 759-en fizették ki online a helyi adókat és illetékeket

– tudtuk meg Sztakics Éva alpolgármestertől. Az elöljáró arra is kitért: tavalyhoz képest nem emelték a közterhek mértékét, viszont az adóövezeti besorolás módosulása miatt az értékek eltérhetnek a 2017-estől. Sztakics Éva azt is elmondta: a sepsiszentgyörgyiek lelkiismeretesen adóznak, minden évben növekszik valamennyivel azok száma, akik a március végi határidőre leróják az adót.