Hazatérésre biztatnak Nagybányán – májusban indulnak a programok Románia ifjúsági fővárosában

Gyergyai Csaba 2018. január 16., 16:13

Megállapodást írt alá a nagybányai tanács a Románia ifjúsági fővárosa titulus átvétele érdekében. A rendezvénysorozat május 2-án kezdődik.
 

Fotó: Facebook/Catalin Chereches

Nagybánya önkormányzata elfogadta legutóbbi, rendkívüli ülésén azt a megállapodást, amelynek értelmében a megyeszékhelyet tüntetik ki Románia ifjúsági fővárosa címmel 2018. május 2. és 2019. május 2. között. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a hétfőn elfogadott megállapodás – melyet a Romániai Ifjúsági Tanács (CTR), a Kolozsvári Fiatalok Föderációja (FTR), a Pont Csoport és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) is aláírt – meghatározza azt az általános intézményi keretet, amelyben a rendezvénysorozat programját életbe léptetik.

A megállapodás értelmében ugyanakkor a vezetőség a Román Kereskedelmi Bank által biztosított 50 ezer eurós díjat is odaítélte Nagybányának. A Román Kereskedelmi Bank a Románia ifjúsági fővárosa program hivatalos támogatója.

Nagybánya #Uturn című pályázata azt tűzte ki célul, hogy egy éven keresztül olyan programot teszteljen, amely vonzó lehetőségeket hivatott biztosítani a fiataloknak aktivitásra, maradásra és a közösségi életben való részvételre sarkallva őket

– írja a Pont Csoport közleménye.

„Nagy öröm számunkra, hogy ez a program nálunk valósul meg az ország számára egy igen fontos időszakban – idézte a közlemény Cătălin Cherecheşt, Nagybánya polgármesterét. – Olyan modelleket szeretnénk biztosítani, amelyek a külföldön élő fiatalokat is hazajövetelre biztatják. Egy fiatalnak teljesítenie kell, legyen nagybányai, londoni, párizsi, de ehhez lehetőséget kell biztosítanunk, bátorítanunk kell őket, és el kell ismerjük a teljesítményüket.”

Daniel Orza, a szervezésben főszerepet vállaló Máramarosi Ifjúsági Civil Szervezetek Föderációjának elnöke elmondta, a megállapodás aláírása olyan időszakban történik, amikor már egyre több önkéntes csatlakozik a szervezői csapathoz, a koordinátorok pedig a jövőbeni projektek kidolgozásával foglalkoznak. Sorin Cordovan, a Román Kereskedelmi Bank regionális igazgatója gratulált Nagybányának a cím elnyeréséért és úgy fogalmazott, a fiatalok nem csupán egy ország jövőjét jelentik, hanem a kreativitás, a lelkesedés és a tenni akarás erőforrásait is biztosítják.

A 2015-ben Kolozsvár által betöltött Európa ifjúsági fővárosa címhez hasonló elveken működő országos program keretében szervezett második kiírásra számos pályázat érkezett:

Gyulafehérvár, Nagybánya, Galac, Iaşi, Ploieşti, Szatmárnémeti és Suceava is benyújtotta pályázatát.

A novemberi döntőbe Nagybánya, Iaşi és Szatmárnémeti jutott be. A programot a Románia Ifjúsági Fővárosa projekt vezetősége koordinálja, célja pedig annak a módnak a fejlesztése, ahogyan a helyi hatóságok együttműködnek az ifjúsági civil szervezetekkel és a magánszférával annak érdekében, hogy a romániai fiatalokat helyezzék a városfejlesztési folyamatok középpontjába.