Viorica Dăncilă EP-képviselőt jelöli miniszterelnöknek a PSD

Krónika 2018. január 16., 13:53

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt javasolják miniszterelnöknek a kormányzó román szociáldemokraták a hivatalából távozó Mihai Tudose helyére.

Fotó: Facebook

Viorica Dăncilă jelöléséről kedden döntött a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága; sajtóinformációk szerint előtte Ecaterina Andronescu szenátor, volt oktatási miniszter elutasította a felkérést, hogy vállalja el a miniszterelnöki posztot.

A PSD 54 éves miniszterelnök-jelöltje Liviu Dragnea PSD-elnökhöz hasonlóan Teleorman megyei, és második mandátumát tölti az európai törvényhozásban, ahová először 2009-ben jutott be.

1988-ban szerzett oklevelet a ploiești-i Olaj- és Gázipari Egyetemen, több mint két évtizede tagja a szociáldemokrata pártnak, 2006-ban politikatudományokból szerzet mesteri oklevelet. Korábban pedagógusként és mérnökként dolgozott, 2004-2008 között Videle város képviselőtestületének, 2008 és 2009 között pedig a Telorman Megyei Tanács tagjaként tevékenykedett; a testületet annak idején éppen a jelenlegi pártelnök, Liviu Dragnea irányította.

Viorica Dăncilă eddigi legmagasabb politikai tisztsége a PSD Teleorman megyei nőszervezetének, valamint a Videle városi szervezet elnöki posztja volt, ugyanakkor 2015-től irányítja a kormánypárt országos nőszervezetét.  Kinevezése esetén ő lehet Románia első női miniszterelnöke.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lesz szabad keze Dăncilának a kormánynévsor összeállításában, ha megkapja erre a megbízást az államfőtől, a pártülésről távozó Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter azt mondta: Romániának továbbra is politikai kormánya kell legyen, amelynek összetételéről a PSD vezetősége akar dönteni.

{K1}