Előrehozott választásokat sürgetnek a román ellenzéki alakulatok

Krónika 2018. január 16., 08:45

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint az előrehozott parlamenti választások jelentenék a legjobb megoldást a Mihai Tudose kormányfő lemondása nyomán előállt helyzetre – nyilatkozta hétfő este Ludovic Orban pártelnök. Hasonló megoldást javasol az USR is.

Ludovic Orban szerint a PSD–ALDE-koalíció kudarcot vallott

„A Szociáldemokrata Párt (PSD) hiteltelenné vált. A PNL támogatja az előrehozott választások kiírását, a parlament delegitimizálását és új többség kialakítását. Ez lenne a legjobb megoldás” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökség megkeresésére Ludovic Orban.

A pártelnök hozzátette, a Romániát jelenleg irányító „mérgező csoportosulás az ország érdekei ellen tesz mindent, amit tesz”.

A PNL elnöke kifejtette, nem tudja megjósolni, miként fog eljárni jelen helyzetben Klaus Iohannis államfő, megbízza-e kormányalakítással a PSD újabb miniszterelnök-jelöltjét vagy sem, de meggyőződése, hogy a legjobb megoldás mellett dönt majd az elnök. „Új kezdetre van szükség. Nagyon nehéz lenne a parlament jelenlegi struktúrájára épülő új kormányt alakítani. (...) Bármilyen összetételű is legyen az új kabinet, a PSD jelenléte csak kompromittálná azt” – fogalmazott Orban.

A pártelnök elmondta, a PNL végrehajtó bizottsága összeül kedden, hogy elemezze ki a Mihai Tudose miniszterelnök lemondása nyomán előállt helyzetet, és ismertesse ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontját. Az idő előtti választásokban látja a megoldást a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) is. Az alakulat arra kérte Klaus Johannis államfőt, hogy ne a balliberális (PSD-ALDE) koalíció soraiból nevezze ki a következő miniszterelnököt, az USR szerint ugyanis azáltal, hogy egy év leforgása alatta a PSD immár a második kormányfőjét váltja le, a koalíció kudarcot vallott az ország kormányzása terén.