Dragnea abban bízik, hogy Johannis nem utasítja el a PSD új kormányfőjelöltjét

Krónika 2018. január 16., 00:22

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága kedd délelőtt tárgyal az új miniszterelnök-jelölt nevesítéséről – jelentette be hétfőn késő este Liviu Dragnea pártelnök. Közölte: sok mindent felróttak Mihai Tudose távozó kormányfőnek.

Liviu Dragnea PSD-elnök nem látja indokoltnak a távozását amiatt, hogy Grindeanu után Tudoséval is felsült Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

„Úgy döntöttünk, hogy a párt végrehajtó bizottsága kedden 11 órakor ül össze, hogy nyitott, ha kell, hosszú vitát folytasson arról, kit javasoljunk miniszterelnöknek. Szeretnénk, ha minél kevésbé kelljen aggódnunk amiatt, hogy harmadszor is abba a helyzetbe jutunk, mint ma este jutottunk” – mondta Dragnea a PSD székhelyén tartott sajtóértekezletén.

{K1}

Meglátása szerint „hosszú, komoly és mély” vitát folytattak, amelynek a végén szavazás alá bocsátották, hogy mondjon le Mihai Tudose miniszterelnök. A kormányfő távozásának szükségességét Dragnea azzal indokolta, hogy konfliktusokkal terhelt állapot alakult ki a PSD és a kormány között, valamint a kabineten belül is.

A PSD tagsága körében is elégedetlenség uralkodik amiatt, hogy miközben mindenki várta a 2017-es esztendő kormányzati mérlegének a megvonását, valamint az idei év teendőinek ismertetését, ehelyett olyan televíziós szereplések történtek, amelyeknek nem lett volna helyük” – jelentette ki Dragnea.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus elmondta, megérti, hogy Klaus Johannis államfő nem örül az újabb kormányváltásnak, de kifejezte reményét, hogy a miniszterelnök-jelölt kinevezésénél „az alkotmány szerint jár el, akárcsak eddig”. Arra az újságírói kérdésre: van-e valamilyen garancia arra, hogy fél év múlva a PSD nem akarja harmadik kormányát is leváltani, a pártelnök beismerte: „nem volt szerencsés keze” Grindeanu és Tudose esetében, ezért úgy döntött, hogy ő maga már nem tesz javaslatot a következő kormányfőjelöltre, akinek személyéről a pártvezetés keddi ülésén a kollégái javaslatai alapján fognak dönteni.

Dragnea közölte: beszélt Călin Popescu-Tăriceanuval, a koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével. akivel kedden újból találkozik majd, hogy a kialakult helyzetről egyeztessen. A bukaresti kormány sajtóirodája hétfő este azt közölte, hogy Tudose lemondásáról hivatalosan kedden értesítik az elnöki hivatalt.